Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-30

”Vårt hittills bästa år”- Rapport från Svolders årsstämma

Det var en påtagligt nöjd VD, Ulf Hedlundh, som yttrade de orden på Svolders årsstämma den 18 november. Men så har allt gått åt rätt håll för investmentbolaget, som investerar i börsnoterade aktier i små och medelstora företag sedan snart tre decennier.

Under året ökade substansvärdet med 96 procent, resultatet uppgick till 136,10 kronor per aktie och aktiekursen ökade med 116 procent. Klart är att det allmänt goda börshumöret i hög grad bidragit till framgången, men faktum kvarstår att året varit exceptionellt framgångsrikt för Svolder. Detta är också något som mindre aktiesparare uppmärksammat och Svolder kan idag stoltsera med över 50 000 mindre aktieägare.

Några medarbetare på Alfred Berg gör våren 1993 en analys av de nordiska småbolagens värderingar, som visar på en påtaglig potential. Detta blir startskottet för Svolder. Kvar i bolaget sedan start hittar vi Ulf Hedlundh, som med ett litet team oförtrutet arbetar vidare och förfinar den ursprungliga affärsmodellen. Resultat en genomsnittlig totalavkastning om 17 procent per år sedan 1993.

Under åren har Svolder stärkt sin position i marknaden och idag är mean en uppskattad och eftertraktad investerare vid börsintroduktioner med så kallade ankarinvesteringar. Under året har bolaget investerat i Wästbygg, Arla Plast, MilDef och Profoto.  

Det ska framhållas att Svolders aktieportfölj inte är en indexportfölj utan placeringsbesluten baseras på de enskilda aktiernas värdering. Så utfallet i portföljen kan komma att avvika jämfört med de index som marknaden tillhandahåller, SCRX (Carnegie Small Cap Index) och SIXRX (Six Return Index). Nu finns det inte några bättre parametrar för en jämförelse enligt bolagets ordförande Fredrik Carlsson. Vid en sättning i portföljen, kan det kanske bli svårt att kommunicera till de nya aktieägarna.

Kan Svolder i framtiden kan tänka sig en hybridstämma? Frågan har varit uppe i styrelsen och svaret var enhälligt ja enligt ordföranden. 

Stockholm 2021-11-19

Maria De Geer

Författare Bolagsbevakningen