Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-02

Vattenfall: Elmarknaden just nu: Fortsatt högt elpris men uppgången har mattats av

Det rörliga elpriset har sjunkit något sedan toppnoteringarna under oktober. Orsakerna är mer blåst men även regn i områden med vattenkraft, vilket fyllt på vattenmagasinen. Även kärnkraften har full produktion efter årets revisioner.

- Situationen på elmarknaden har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden, med höga priser och historiskt hög volatilitet. Nu har priset sjunkit något även om det rörliga elpriset är fortsatt högt jämfört med priset sett över en längre period. Oktobers spotpris i södra Mellansverige blev nästan dubbelt så högt som medelpriset för samma månad mellan år 2000 till 2020, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Bränslepriserna på olja, kol, gas och utsläppsrätter har varierat kraftigt under oktober, främst kopplat till att gaspriset fallit med hälften sedan rekordnoteringen den 6 oktober. Det lägre gaspriset har påverkat elpriserna på kontinenten och i Norden. Däremot kvarstår en viss oro inför bränsleprisernas potentiella utveckling om vi får en kall vinter i Europa.

- I takt med att vi närmar oss vintern och temperaturerna sjunker så kommer uppvärmningsbehovet att öka. Så nu mer än någonsin är det viktigt att kunderna ser över sina elavtal men även funderar på vad man själv kan göra för att vara mer energieffektiv hemma och därmed minska sina kostnader, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
 
Vindkraften har under oktober levererat mer fossilfri el samtidigt som fyllnadsgraden i de nordiska vattenmagasinen har förbättrats. Detta tillsammans med att kärnkraftsreaktorerna i Sverige och Finland har avslutat revisionsperioden och nu har full produktion har resulterat i att framför allt spotprisernas generella prisuppgång mildrats något.

- På frågan om hur elpriset blir i vinter så är det väldigt svårt att sia om detta eftersom väderprognoserna är fortsatt osäkra. Vad vi vet är att om det blir en längre period med torrt, kyligt och vindfattigt väder så kan elpriserna ta ny fart uppåt. Även om de fasta elprisavtalen också stigit, så bör man ändå se över sitt avtal, framförallt om man bor i ett hus där både uppvärmning och elanvändning brukar vara högre, säger Jonas Stenbeck. 
 

Spotpriset oktober 2021 2020
Elområde 1, Norra Sverige 25,83 öre/kWh 21,43 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige 25,83 öre/kWh 21,43 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige 64,75 öre/kWh 23,02 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige 86,88 öre/kWh 27,34 öre/kWh

Se dagsaktuella elpriser på rörligt elpris (https://www.vattenfall.se/elavtal/elpriser/rorligt-elpris/)

Mer om elmarknaden:

Privat: Om elmarknaden just nu (https://www.vattenfall.se/elavtal/elmarknaden/elmarknaden-just-nu/)
Företag: Om elmarknaden just nu (https://www.vattenfall.se/foretag/elavtal/nulaget-pa-elmarknaden/)

Tips om energisparande (https://www.vattenfall.se/fokus/tips-rad/energitips/)

För ytterligare information kontakta:
Heidi Stenström, pressekreterare, 070-611 81 92, heidi.stenstrom@vattenfall.com
Vattenfalls pressavdelning, 08-739 50 10, press@vattenfall.com

Författare Cision