Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-03

VD höll ett brandtal för bankens affärsmodell på Handelsbankens årsstämma

Den sista årsstämman för Anders Bouvin som VD i Handelsbanken kretsade en hel del runt bankens ofta ifrågasatta affärsmodell. Bouvin avgick vid årsstämman den 27 mars efter endast två år som VD och efterträds av Carina Åkerström. Enligt rykten lär hon vara en riktig hejare på att sy ihop stora, komplexa lån till glädje för både bank och kund och har gjort hela sin karriär i banken.

Handelsbanken med nästan 800 lokala kontor hemma och utomlands håller envist fast vid sin affärsmodell att vara lokal och möta kunder på plats. Under ytan pågår samtidigt en kraftsatsning för att digitalisera banken. VD anförde investeringar i IT-system och digitalisering som en orsak till att kostnaderna förra året ökat. Avståndet i K/I-indexet visavis konkurrenterna har de facto krympt och närmar sig noll. En annan kostnadspost 2018 står bolagiseringen av den brittiska verksamheten för. Denna förändring är en nödvändighet som påskyndas av osäkerheten runt Brexit. Kostnaderna för bolagiseringen kommer att ligga kvar på en hög nivå även under 2019. 

Trots högre kostnader var Bouvin nöjd med året som gått och kunde presentera bra rörelseresultat och en stadig tillväxt. Han framhöll den höga kundnöjdheten som enligt hans mening berodde på den starka lokala förankringen.

På frågan om sexuella trakasserier och tuff manlig attityd på avdelningen ´Capital Markets´ gav  VD följande svar:

-vi har uppmärksammat vikten av att arbeta kontinuerligt med våra grundläggande värderingar kring jämställdhet, mångfald och inkluderande kultur. Han gav också en övertygande rad av konkreta åtgärder, program och utbildningar, som startats sedan förra året.

Nästan 700 personer hade tagit sig till stämman som hölls i Grands anrika Vinterträdgård. Allt förlöpte lugnt och enligt plan med relativt få frågor från aktieägarna. Det hettade först till när en tidigare anställd i banken, Sven Grill,  med väl valda argument yrkade på att stämman skulle besluta att tillsätta en oberoende utredning för att utröna om banken gjort sig skyldig till ´något brottsligt i och med omplacering  av pensionsmedel´. Sven Grill var djupt besviken och kritiserade banken för en huvudlös hantering av tillgångar. Förslaget röstades ner med stor majoritet.

Bevakare: Maria De Geer

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.