Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-01-14

Veckosummering: Kraftiga börsras avslutar dyster vecka

wysiwyg_image

Svag börstrend

Årets andra börsvecka har nu nått sitt slut. Även denna vecka blev en röd sådan där storbolagen på OMXS30 föll drygt 3 procent medan börsens breda index OMXSPI föll över 6 procent.

Räntan i fokus

Fortsatt är många av marknadens blickar fästa på den amerikanska räntan som under inledningen av veckan toppade på 1,8 procent men som senare under veckan fallit tillbaka till 1,71 procent, något som rimligen bör vara positivt för aktiemarknaden på kort sikt.

Marknaden verkar däremot ha insett vilka risker det finns för större räntehöjningar och börjar nu att prisa en något större försiktighet.

Inflationen kom in som väntat

Under onsdagen presenterades den så viktiga amerikanska inflationssiffran för december. Den kom in på 7,0 procent vilket givetvis är mycket högt, dock kom den in helt i linje med förväntan vilket gjorde att marknaden inte påverkades väsentligt vid beskedet.

Veckan har även bjudit på svensk inflationsstatistik. KPIF för december visade på en inflation på hela 4,1 procent vilket är den högsta nivån på 28 år. I Sverige har de stigande elpriserna däremot varit en mycket viktig faktor, ifall man rensar för dessa så landar inflationen endast på 1,7 procent för december vilket var i linje med Riksbankens egen prognos.

wysiwyg_image

Däremot så fortsatte förra veckans trend på börsen där bolagen med höga multiplar fick det tufft och stabila bolag med lägre multiplar gynnats. Här är tre vinnare och förlorare från veckan som gått:

Veckans vinnare

  

Veckans förlorare

 

SSAB A

13,9%

 

Troax

-17,3%

Volvo Car +8,7%

8,7%

 

Vitrolife

-15,1%

Loomis

4,0%

 

Nibe

-11,6%

Kaos i Castellum

Under veckan uppstod även ett ovanligt kaos i det stora fastighetsbolaget och småspararfavoriten, Castellum. Händelseutvecklingen påbörjades redan i mars ifjol när fastighetsprofilen Rutger Arnhult (bland annat storägare i Corem) mycket kontroversiellt valdes till ordförande i Castellum. Castellums mångåriga VD, Henrik Saxborn samt finanschefen valde då att lämna bolaget.

Efter att Castellum under året köpt upp Kungsleden så utsågs Kungsledens tidigare VD Biljana Pehrsson till VD i Castellum med start den 8:e december. Under måndagskvällen (den 10:e januari) meddelade dock styrelsen i Castellum att Biljana ersätts med omedelbar verkan av ingen mindre än styrelseordförande Rutger Arnhult. Senare meddelade även finanschefen sin avgång.

Aktien har fallit nästan 6 procent den senaste veckan, det ska däremot ställas i relation till Stockholmsbörsens fastighetsindex som är ner nästan 5 procent.

wysiwyg_image

Under nästkommande vecka väntar mycket spännande. Bland annat får ta del av kinesiska BNP-siffor på måndag samt brittisk inflation på onsdag.

Trevlig helg!

/Robert Andersson

Författare Redaktionen