Du är här

2018-04-09

Verkstadsaktier vinnare på börsen

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen inledde veckan med oförändrade kurser. Handeln var starkt präglad av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. Efter kraftiga nedgångar på ökad oro i USA under fredagen steg optimismen om en lösning under helgen. Asienbörserna steg på måndagen och Europa följde med upp. Dock avtog entusiasmen successivt under dagen och kurserna försvagades.

Vid stängning var Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMXS30, oförändrat vid nivån 1.511. Aktier för 13,8 miljarder kronor hade omsatts. I Frankfurt var DAX-index upp 0,2 procent liksom FTSE 100 i London.

Bland de OMXS30-bolag som steg låg verkstadsaktier i topp. ABB, Atlas Copco och Sandvik noterade uppgångar på mellan 0,6 till 0,8 procent.

Bland de bolag som sjönk sågs Telia som backade med 0,5 procent. Sverigechefen Hélène Barnekow meddelade på morgonen sin avgång. Enligt uppgifter till Dagens Industri har hon petats från sin post och inte valt att lämna av egen kraft. Johan Dennelind som är vd för Telia tar nu tillfälligt över posten. Han ska enligt tidningen vara besviken på utvecklingen i den svenska verksamheten. Resultatet i Sverige, som i fjol utgjorde drygt hälften av Teliakoncernens justerade ebitda-resultat, sjönk organiskt med 5 procent under helåret 2017.

En av förlorarna bland storbolagen var skogskoncernen Billerud Korsnäs. Aktien backade 7,8 procent till 117,65 kronor efter att SEB sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare behåll.

"Stigande vedkostnader slår hårt mot lönsamheten och vi befarar att uppstartskostnaderna för bolagets nya vätskekartong-maskin kan överraska negativt. Trots en gynnsam marknad under de senaste åren har bolaget underpresterat på grund av operationella problem och investerarna är sannolikt inte förlåtande vid nya motgångar", skrev banken som även drog ned riktkursen från 135 till 112 kronor.

En annan förlorare var sminkbolaget Oriflame som tyngdes av en fallande rysk börs och en försvagad rubel. RTS-index i Moskva var ned med drygt 11 procent efter nya sanktioner från USA.

Det var även nedgångar för en rad speloperatörer under måndagen. Leo Vegas tappade 4,0 procent och Evolution Gaming sjönk med nästan 2 procent. Mot strömmen bland speloperatörerna gick Betsson som steg med 2,0 procent. Pareto kom sent på fredagen med analys.

"Med tanke på den senaste tidens aktiekursutveckling erbjuder Betsson-aktien möjligheter vid nuvarande värdering varför minsta tecken på en underliggande vändning kommer att lyfta aktien enligt vår uppfattning".

En annan vinnare var nischbanken Collector som steg med nästan 8 procent. Aktien fick en köprekommendation av tidningen Börsveckan som anser att aktien nu blivit billig efter en tids nedgång och ser insiderköp från ordförande Lena Apler som stöd för detta.

Utanför Stockholmsbörsen steg forskningsbolaget IBT med 21,6 procent. Aktien fick köprekommendation av SEB Equities som anser att dess läkemedelskandidat IBP-9414, som ska förebygga en sjukdom i mag-tarmkanalen hos mycket för tidigt födda, har visat lovande resultat hittills och kan bli ett färdigt läkemedel år 2020.

Graf: OMXS30 på måndagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.