Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-08

Vi äger marknaden

sa vd Sven Lindström kaxigt vid torsdagskvällens årsstämma i solcellsbolaget Midsummer. Han menar att bolaget ligger 15 år före sina konkurrenter tack vare sin unika teknik att integrera solcellerna med byggnaders takmaterial.

 

Stämman hölls i bolagets produktionslokaler med den passande adressen Elektronikhöjden i Järfälla. Här inrymdes tidigare IBM:s skrivarfabrik, sedan den lades ner finns det gott om plats för Midsummer att växa. Till en början tillverkade bolaget enbart maskiner för tillverkning av solceller, men efter att man insett att tak är en lokal företeelse, som ser mycket olika ut i olika delar av världen bl a  beroende på klimatet, beslöt man att starta tillverkning av takpannor och plåt som är integrerade med Midsummers patenterade tunnfilmsceller.

 

Som fastighetsägare kan jag få bidrag till att förse mitt tak med solceller, det låter väl bra? Nej, det anser inte vd Sven Lindström eftersom handläggningstiderna är väldigt långa, vilket medför att köpbesluten skjuts framåt i väntan på att bidrag ska beviljas. Han anser att staten istället borde höja priset på den överskottsel som solcellsägare levererar till elnätet när det är riktigt soliga dagar. Man anser att principen borde vara att elen produceras där den används, men om det produceras för mycket ska den gå att sälja.

 

Denna årsstämma var en riktigt hybridstämma med fysisk närvaro där bolaget har sitt säte, insända poströster och aktieägare som deltog via länk. Stämman var informativ och trevlig för oss sexton personer som var närvarande. Den enda plumpen i protokollet var att styrelsen begärde mandat för att göra riktade kontantemissioner med upp till 20% av aktiekapitalet, det strider mot Aktiespararnas policy varför er förtrogne valde att rösta mot förslaget - vilket dock vann gehör med ca 95% ja-röster.

 

Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.