Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-12-12

Viktigt att välja rätt

Tiden går fort när man har roligt, och eftersom det är extremt roligt att hålla på med aktier, kan vi snart lägga även 2016 till handlingarna. Ett år innehåller ungefär 255 börsdagar och de flesta av dessa är ganska händelsefattiga med små rörelser. Andra är desto mer dramatiska. Börsåret 2016 har hittills bjudit på två rejäla nedgångar.

Året började med Kinafrossa, och redan på årets första handelsdag backade börsen med 3 procent. Efter ytterligare två börsdagar var nedgången dubbelt så stor, och i mitten av januari summerades årets börsnedgång till närmare 12 procent. Hur många kommer ihåg det? En månad senare hade börsen backat ytter­ligare 2 procent, efter fortsatt oro i Kina och ett antal dåliga rapporter.

Fram till dagen före midsommarafton steg sedan börsen med 12 procent.

Årets upplaga av midsommarafton blev onekligen speciell för oss aktieälskare. Bremain skulle bräda Brexit med bred marginal visade alla förhandsundersökningar, men det blev tvärtom, och börserna världen över rasade. Dock inte den svenska, eftersom den var stängd. När måndagen väl kom öppnade börsen 6 procent ned och vid stängningsdags noterades en nedgång på närmare 8 procent. Många trodde att Jordens, eller i alla fall börsens, undergång var nära. Ett knappt halvår senare har dock börsen gått upp med 16 procent, och visar plus även för helåret.

Hur kommer börsen att gå 2017? Det var länge sedan jag hörde börsanalytiker vara så oense om svaret på just den frågan. På Stora Aktiedagen i Göteborg i mitten av november siade fyra experter om börsens utveckling till och med årsskiftet 2017/2018. Två av deltagarna röstade på plus, två på minus, och det totala spannet blev hela minus 16 procent till plus 21 procent.

Det låga ränteläget och en svag svensk krona talar för en fortsatt börsuppgång, medan bland annat höga värderingar och politisk oro talar för det motsatta. Oavsett om börsen som helhet går upp eller ned under 2017 kommer det att finnas aktier som går upp och aktier som går ner. Stockpicking är alltid viktigt, och i rådande börsläge är det ännu viktigare.

Vilka aktier just du ska investera i kan bara du avgöra, men precis som vanligt serverar vi i detta nummer ett antal intressanta och köpvärda aktier. Kika på sidan 36 och framåt. I övrigt får Asien ett stort utrymme, med rejäla nedslag i både draken Kina och i mindre kända Sydkorea.

Har du fortfarande inte bestämt vad du ska köpa till nära och kära i julklapp? I så fall har jag två tips att komma med. Ett medlemskap i Aktiespararna ger som du vet utmärkta förutsättningar för att få ett framgångsrikt sparande i aktier och fonder. Just nu ingår också en aktiebok. Mitt andra tips är att du startar ett månadssparande till julklappspersonen. Beloppet spelar ingen roll, det viktiga är att månadssparandet kommer igång.

God jul och ett synnerligen gott nytt börsår!

Författare Ola Jansson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.