Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-02

Vill hjälpa unga spara bättre: "Uppskattar oss"

wysiwyg_image

Ungdomar uppvisar bristande kunskaper i ekonomi.
Det framkommer i studier och styrks av exempel i verkligheten.
Faktumet motarbetas ständigt av organisationen Ung Privatekonomi och Nordea.
– Eleverna brukar uppskatta att prata med oss, säger Elin Agorelius, verksamhetschef för Ung Privatekonomi.

I fredags undervisade Ung Privatekonomis verksamhetschef Elin Agorelius för en klass i södra Stockholm om privatekonomi. Eleverna fick en genomgång i aktier och fonder, pension och generell privatekonomi.

Information som Ung Privatekonomi delar med sig av visar sig vara väsentlig för ungdomar i gymnasieåldern, enligt en undersökning.

Undersökningen frågade 1 141 ungdomar i åldern 15–19 år om de var oroliga för sin ekonomiska framtid, 34,2 procent av de tillfrågade svarade ja. Resultaten är inte förvånande med tanke på omständigheterna.

I en undersökning gjord av Nordea har 50 procent av ungdomarna i åldersgruppen 13-18 år visat bristande kunskaper i ekonomi. Enligt ungdomarna själva har de inte tillräckliga kunskaper för att fatta grundläggande ekonomiska beslut själva, något som understryks under föreläsningar.

LÄS MER: 3 knep för att värna om portföljen

– Vi på UP besöker gymnasielever med en grundföreläsning som tar upp lån, sparande, aktier, fonder och pension. Eleverna brukar verkligen uppskatta att få ställa frågor till oss under föreläsningen. Vi som är ute är själva mellan 19 och 29, nära eleverna i ålder och därför känns det inte så dramatiskt att prata med oss, säger Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung Privatekonomi.

I samband med föreläsning tog Aktiespararen chansen att prata med ett par elever, och ställde några frågor angående privatekonomi kopplade till föreläsningen. En fråga behandlade innebörden av ränta-på-ränta. Här hade de flesta svårt att artikulera en helt korrekt definition.

– Man får tillbaka de pengarna som man har på banken, svarade en individ.

LÄS MER: Aktiepodden: Ljuvlig plankstek i Byggmax

Vad innebär det att äga en aktie egentligen?

– Jag köper en del och så får jag vara med och äga, så tjänar jag pengar på det, svarade en elev och gav en i grunden korrekt beskrivning.

En fråga till ungdomarna innefattade bättre alternativ för sparande än aktier och fonder, hur de skulle investera sina pengar.

– Jag tror jag hade satt en stor del på ett bankkonto, men sedan kanske lite på aktier, berättade en ungdom vilket indikerar en viss förståelse för risk.

LÄS MER: En viktig berättelse

På samma fråga svarade en annan att denne tänka sig att investera en större summa pengar i aktier. Just de här två svaren hade själva bidragit till en väldigt ovetenskaplig studie, men de stryker åtminstone under på resultaten genererade av Ung Privatekonomi och Nordeas undersökningar.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, uppmärksammar problemet. Hon berättar att Nordea under 2019 har satt ett mål på att bistå med 10 000 volontärtimmar. Ett tillvägagångssätt som förhoppningsvis kommer att motarbeta okunnigheten.

Författare Emil Kahi

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.