Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-18

Vinstvarningarna haglar – aktierna rasar

wysiwyg_image

Mekonomen vinstvarnade på torsdagskvällen

Mekonomen vinstvarnar för det fjärde kvartalet och hänvisar till ovanligt svag marknad i Europa.

Bolagets rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2018 förväntas landa inom intervallet 105-115 miljoner kronor, jämfört med 103 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Båda siffrorna är exklusive jämförelsestörande poster och integrationskostnader för de nyligen förvärvade bolagen FTZ samt Inter-Team. Det framgår av ett pressmeddelande.

wysiwyg_image

Mekonomen sänker prognos efter en svag marknad i Europa

"Vi har sett en onormalt svag marknad i hela Europa under det fjärde kvartalet. Vår bedömning är att vi har behållit våra marknadsandelar och vi tror på en stabilare marknad framåt. Behov av åtgärder kvarstår dock och kommer att presenteras senast den 14 februari 2019, i samband med rapporteringen av det fjärde kvartalet 2018", säger vd och koncernchefen Pehr Oscarson.

Det förväntade rörelseresultatet kan ställas mot snittestimaten i Bloombergs sammanställning om 164 miljoner kronor där analytikernas prognoser sträckte sig från 135 till 178 miljoner kronor.

Det förväntade rörelseresultat är genomgående svagt i koncernen, påpekar Mekonomen. Rörelseresultatet påverkas därutöver negativt av jämförelsestörande poster om cirka 28 miljoner kronor (-7) relaterat till hantering av lagerreturer, samt integrationskostnader för FTZ och Inter-Team om cirka 25 miljoner kronor (0).

Den jämförelsestörande posten om 28 miljoner kronor är kopplat till hantering av reservdelar, både under 2017 och 2018, som returneras till leverantörer för renovering. Omkring hälften av posten härrör till 2017 och hälften till 2018.

wysiwyg_image

Oriflame sänker prognosen

Oriflames omsättning i lokal valuta ökade med 1 procent och minskade i euro med cirka 3 procent till 370 miljoner euro under det fjärde kvartalet (380).

Det framgår av preliminära oreviderade nyckeltal för fjärde kvartalet 2018.

Infront Datas sammanställning från den 8 november hade ett snittestimat på 382 miljoner euro i omsättning fjärde kvartalet 2019.

Ro¨relsemarginalen uppgick till 13,5 procent (14,8) negativt pa°verkad av valuta med cirka 140 punkter.

Ro¨relseresultatet uppgick till 50 miljoner euro (56,3). Här låg Infront Datas snittestimat på 51,6 miljoner euro.

Resultat efter skatt uppgick till 33 miljoner euro (35,8) med ett resultat per aktie efter utspa¨dning om 0:57 euro (0:62).

Fo¨rha°llandet sa¨krad nettoskuld/EBITDA var 0,25 jämfört med -0,02 under 2017.

Baserat på ovanstående preliminära oreviderade resultat och finansiell ställning, och i linje med bolagets utdelningspolicy, har styrelsen för avsikt att föreslå årsstämman 2019 en total utdelning på 1:60 euro, att jämföras med årsstämman 2018 1:60 euro ordinarie utdelning + 1:00 euro extraordinär utdelning.

Bolaget förblir i en tyst period till dess att bokslutskommunikén publiceras den 14 februari 2019 enligt bolagets finansiella kalender och policy.

wysiwyg_image

Sänkt intäkts- och vinstprognos från Ryanair

Flygbolaget Ryanair sänker sin vinstprognos för det brutna räkenskapsåret 2018/2019 från intervallet 1,1-1,2 miljarder euro till intervallet 1,0-1,1 miljarder euro.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ryanair hänvisar till lägre flygpriser under vintern. Bolaget guidar nu för att vinterpriserna sjunker 7 procent, jämfört med tidigare guidning om en prisnedgång på 2 procent.

Flygbolagets trafiktillväxt har samtidigt varit något starkare än tidigare prognos. Även vissa andra delmoment har varit över förväntan, men sammantaget sänks alltså ändå vinstprognosen.

"Även om vi har en rimlig visibilitet kring bokningarna inför räkenskapsårets fjärde kvartal kan vi inte utesluta ytterligare sänkningar av biljettpriserna och/eller något lägre helårsguidning ifall oväntade händelser kring brexit eller säkerhet skulle inverka negativt mellan nu och fram till slutet av mars", skriver Ryanair.

Bolagets vinstprognos är exklusive uppstartskostnaderna kring det österrikiska flygbolaget Lauda som Ryanair har engagerat sig i. Prognosen för dessa kostnader har samtidigt sänkts från 150 till 140 miljoner euro.

Bokslutsrapporten väntas presenteras den 4 februari.

Aktierna rasar

Både Mekonomen och Oriflames aktier faller blytungt på Stockholmsbörsen. Vid 13-tiden är kurserna ned omkring 16 respektive 10 procent.

Redaktionen

Källa: Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.