Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

VIRUS: ANDEL SOM TESTAT POSITIVT FORTSÄTTER ATT ÖKA - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Andelen provtagna som testat positivt för covid-19 fortsätter att öka, men antalet IVA-fall och antalet avlidna är fortsatt lågt i Sverige.

Det sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på torsdagens presskonferens om covid-19.

Han sade att cirka 140.000-150.000 prover nu tas per vecka och att antalet positiva svar förra veckan uppgick till 3,9 procent.

"Vi ser en hel del tecken på spridning", sade Tegnell.

Bedömningen är att vi i Sverige under hösten "kommer att ha en samhällsspridning i botten av den här sjukdomen, sen kommer vi att ha kluster ovanpå detta".

Nästan 109.000 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Sverige, men antalet IVA-fall var 10-15 gånger fler i våras.

"Vi har en helt annan typ av epidemi nu under hösten, även om man ska ta den på allvar", sade Tegnell, som tillade att det möjligtvis syns en liten tendens till ökning av nya intagna, på några enstaka ställen.

Antalet avlidna ligger kvar på en väldigt låg nivå. Det senaste dygnet har ett nytt dödsfall registrerats. Totalt har 5.930 avlidit i landet till följd av covid-19.

Tegnell noterade att en del regioner har börjat bli alltmer drabbade och att Folkhälsomyndigheten för en dialog med region Stockholm, Örebro och Skåne.

Man har tidigare sagt att det i Örebro kan bli aktuellt med lokala restriktionen, men där har man just nu bra kontroll på smittspårning och provtagning, enligt Tegnell.

Även för Skåne gäller ett liknande läge, även om påverkan på vården är liten än så länge.

I Stockholm ser det likadant ut, ökningen här är "ganska måttlig", och det är i nuläget inte aktuellt att göra något mer.

Han sade att läget i Uppsala, där regionala restriktioner nyligen infördes, "verkar vända lite", men det är inte en effekt av de nya restriktionerna.

Tegnell talade också om de ändrade råden för dem som är 70 och äldre, och betonade att de ska följa samma råd som resten av befolkningen.

Han sade vidare att det under höstlovet är viktigt att resandet genomförs på ett säkert sätt, kan man undvika kollektivtrafiken ska man göra det, res inte om du har symptom, och tänk på att skydda de äldre.

"När vi ser utvecklingen blir det allt viktigare att följa rekommendationerna", betonade han.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, sade att 39 personer intensivvårdas på grund av covid-19 just nu och utanför IVA vårdas 207 personer med viruset. Det tar i snitt elva dagar från insjuknandet till dess att man läggs in på IVA, för dem som gör det.

Globalt är det fortfarande Europa som är absolut mörkast, och Tegnell konstaterade att vi även här "helt klart" kommer att ha en ny rekordvecka. Många länder är nu väldigt hårt drabbade och man inför olika typer av restriktioner. Ännu har man inte sett så stora effekter av det.

Han noterade också att flera av de länder som nu har hög smittspridning är länder som inte drabbades så hårt i våras.

För världen som helhet ligger antalet bekräftade fall nu på cirka 40,9 miljoner fall och cirka 1,1 miljoner människor har avlidit.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.