Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-27

VIRUS: FÖRSÄMRAT LÄGE I SVERIGE, NÄRMAR OSS KRITISK PUNKT - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Viruset ökar drastiskt i världen vad gäller både antal fall och antal avlidna. Även i Sverige försämras läget.

Det sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff på tisdagen.

"Vi hade en 70-procentig ökning förra veckan. Delar av den beror på mer intensiv smittspårning och provtagning men vi har absolut en ökad smittspridning i samhället som vi måste hjälpas åt att få bättre kontroll över", sade han.

"Vi börjar även i Sverige närma oss en kritisk punkt, även om vi i Sverige inte har något genomslag på antalet avlidna", fortsatte Anders Tegnell.

I Skåne infördes på torsdagen liknande lokala skärpta riktlinjer som i Uppsala. Detta efter att smittan tagit fart i regionen.

I Stockholm och Västra Götaland syns också något brantare ökning under senaste veckan. Folkhälsomyndigheten har dialoger med dessa regioner.

Vården börjar också drabbas allt mer. Hittills kan synas en liten men påtaglig ökning av antalet fall som läggs in på intensivvårdsavdelningar varje vecka.

"Belastningen inom hälso- och sjukvården har ökat senaste veckan men att läget fortfarande är under kontroll. Under den senaste veckan har antalet patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningar ökat från 34 21 oktober till 55 i går. Tillgängligheten på IVA-platser är fortsatt god", sade Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, som också deltog vid pressträffen.

Anders Tegnell tryckte återigen på riktlinjerna om att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd, tvätta händerna, hålla igen på sociala sammanhang samt att jobba hemifrån när det finns möjlighet så att trycket på kollektivtrafiken och arbetsplatserna minskar.




Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.