Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-21

VIRUS: FORTSATT POSITIV TREND FÖR SVERIGE - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Totalt har nu 5.646 personer avlidit i Sverige till följd av covid-19, varav 7 har registrerats det senaste dygnet. Läget är fortsatt positivt i Sverige som visar en nedåtgående trend, där ett medelvärde 10 stycken fall om dagen noteras.

Det sade Anders Tegnell i tisdagens pressträff om covid-19.

Totalt är 78.186 bekräftat smittade i landet, varav 118 har registrerats det senaste dygnet.

I dagsläget vårdas 53 personer med covid-19 på intensivvårdsavdelning, meddelade Thomas Lindén, avdelningschef för Socialstyrelsen-

Sett till det globala läget är nu knappt 15 miljoner människor bekräftat smittade av covid-19 och 610.000 har dött till följd av sjukdomen.

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning pekar mycket på att smittspridningen i Sverige visar mer positiva tecken men att det fortfarande är mycket viktigt att följa råd och rekommendationer för att stoppa spridningen så mycket som möjligt.

Det globala läget visar en mer negativ bild till skillnad från Sverige där ökad smittspridning har noterats, främst i USA och Sydamerika men även i vissa länder i Europa som Spanien.

Vidare betonades att individer som har varit smittade av covid-19 har immunitet efter sjukdom, även om en inte visar tecken på antikroppar, enligt Anders Tegnell.

"Människor som är immuna ska kunna umgås med vänner, även med folk som ingår i en riskgrupp men det är fortfarande viktigt för dem att följa de råd och rekommendationer som finns", sade han.

Under pressträffen presenterades tre olika scenarier som Folkhälsomyndigheten har tagit fram som ska fungera som underlags inför hösten.

FHM tror mest på ett scenario där smittspridningen börjar öka igen till hösten. Det visar att smittspridningskurvan kommer att visa på nya toppar och framförallt i Stockholmsregionen. I mindre regioner är inte topparna lika tydliga men Tegnell understryker även att prognoserna inom dessa områden är svårare att genomföra.

Alternativt till detta är ett scenario där trenden fortsätter i samma takt och kommer att gå ner till endast enstaka fall till hösten. Det andra scenariot följer en mer klassisk smittspridning enligt FHM och påvisar en platå av smittkurvan till hösten.

De andra två scenarierna visar bland annat ett där den nuvarande nedåtgående trenden av smittkurvan fortsätter i höst och en som följer en mer klassisk smittspridning som skulle leda till att trenden av smittspridningen skulle påvisa en platå till hösten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.