Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-29

VIRUS: SKÄRPTA RÅD STOCKHOLM, VÄSTRA GÖTALAND, ÖSTERGÖTLAND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En kraftig ökning av personer med covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att besluta om skärpta allmänna råd i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötland, enligt ett pressmeddelande.

"Vi vill inte hamna där vi var i våras, därför har vi fört dialog med Folkhälsomyndigheten om att införa de här allmänna råden", sade Maria Rothzen-Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm.

Från och med den i dag, torsdagen den 29 oktober, till och med den 19 november uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att bland annat avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. (Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.)

Människor ska vidare avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Vidare ska man om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Detta innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

De skärpta råden berör också verksamheter, som bör vidta åtgärder så att alla ska kunna följa de nya allmänna råden, exempelvis genom att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör dessutom uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för det samt skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Sedan tidigare gäller lokala allmänna råd i Uppsala län och Skåne län.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.