Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-18

VIRUS: SPRIDNINGEN NOG NÅGOT LÄGRE ÄN VI TROTT - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Undersökningar på blodprover från vårdcentraler och från blodgivare visar på att allt fler utvecklat antikroppar mot covid-19, men förekomsten i de studierna är låga i förhållande till andra studier på till exempel företag, och smittspridningen kan varit något lägre än Folkhälsomyndigheten tidigare trott.

Det sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff om covid-19.

"Spridningen är nog något lägre än vi trott, men inte så mycket lägre", sade han.

Han sade att grundproblemet är att covid-19 verkar spridas som en klustersmitta, i grupper, och inte med en jämn spridning över hela befolkningen. Det gör att man måste testa väldigt många för att få en uppfattning om smittspridningen. Folkhälsomyndigheten löser det problemet genom att samarbeta med andra som tar antikroppstester och de arbetar nu med en sammanvägd bedömning. Det arbetet kommer att göras successivt och en avrapportering kan komma i nästa vecka.

En undersökning på blodprov från vårdcentraler av hur många som utvecklat antikroppar visar en successiv ökning från 4,7 procent under vecka 18 till 6,1 procent under vecka 21.

"Det ökar vecka för vecka, det blir vanligare och vanligare att man har immunitet", sade Andres Tegnell som dock påpekade att konfidensintervallen är breda.

Han sade att även en undersökning bland blodgivare visar på en successiv ökning.

"Bägge grupperna har låga värden, vilket säkert delvis beror på att det är grupper som undvikit kontakt. Man ska inte fokusera för mycket på enskilda värden, utan titta på trender och sedan får vi successivt lägga ihop olika undersökningar till ett gemensamt resultat", sade Anders Tegnell.

En ny nationell undersökning av förekomsten av pågående infektion bland tyder på att epidemin toppat i Sverige, enligt Anders Tegnell.

Enligt undersökningen hade 0,3 procent av svenskarna en pågående aktiv infektion med covid-19 i slutet av maj, att jämföra med 0,9 procent i slutet av april. Motsvarande andelar för Stockholm var 0,7 respektive 2,3 procent.

"Förekomsten har minskat. Vi tolkar det här som att epidemin i Sverige har passerat toppen och att det nu är på väg nedåt", sade han med tillägget att denna undersökning endast är ett axplock.

Han sade också att antalet fall av covid-19 nu ökar tydligt i Sverige, vilket han kopplar till ökad testning. För den slutsatsen talar att de allvarliga fallen ligger ungefär konstant. De IVA-vårdade fallen speglar utvecklingen bättre, enligt Anders Tegnell, och där minskar inläggningarna i hela Sverige.

Under det senaste dygnet har 12 nya dödsfall registrerats i Sverige till följd av covid-19 och totalt har 5.053 människor avlidit.

"Det är en förskräckligt hög siffra", sade Anders Tegnell.

Sjudagars glidande medelvärde tio dagar tillbaka är nu nere i 32, men det kan komma in fler fall senare, påpekade han.

Han upprepade att man måste agera ansvarsfullt till midsommar och senare i sommar för att hålla ned sjukdomskurvan under sjukvårdens kapacitetstak.

"Faran är inte över", sade han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.