Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

VIRUS: USA PAUSAR SNABBGODKÄNNANDE BLODPLASMA MOT COVID (NY)

(Tillägg: från femte stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett uppmärksammat snabbgodkännande av behandling med blodplasma mot covid-19 har satts på paus, enligt New York Times. Flera framstående chefer hos hälsovårdsmyndigheter har den senaste veckan varslat om försiktighet med behandlingen.

I förra veckan var bland annat det amerikanska smittskyddet CDC:s chef Anthony Fauci ute och tonade ned användbarheten av blodplasma som ett medel mot covid-19.

Initiala studiedata har visat en för svag effekt från blodplasma som behandlingsmetod, enligt flera seniora myndighetspersoner som uttalat sig för New York Times.

Amerikanska läkemedelsverket FDA stod så sent som i förra veckan i startgroparna för att ge ett så kallat expressgodkännande av blodplasma som behandlingsmetod, strax innan CDC och andra myndigheter ingrep.

"Vi är rörande överens om att det är viktigt med robusta data i randomiserade kontrollförsök, och att en pandemi inte förändrar detta, sade Clifford Lane, chef över det nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar.

Teorin har gjort gällande att blodplasma från tillfrisknade, således innehållande antikroppar, ska kunna vara tjänligt mot aktiv covid-19, något som inte minst president Donald Trump lyft fram.

I utkastet till expressgodkännandet av behandlingsmetoden hävdas att det finns en stark historia av plasmaanvändning i andra sjukdomsutbrott och i djurförsök.

Plasma, som är vad som blir kvar när röda och vita blodkroppar avskiljs från blodet, har under flera månader rönt förhoppningar och entusiasm också från forskarsamfundet och lyfts fram som en potentiell dellösning på vägen till dess att läkemedelsbolagen färdigställt vaccin.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.