Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-17

VIRUS: VAR SJUNDE TESTAD STOCKHOLMARE UTVECKLAT ANTIKROPPAR -DN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Var sjunde person i Stockholm som har låtit sig testas har utvecklat antikroppar som kan ge immunitet mot covid-19.

Det rapporterar DN.

Testar har utförts mellan vecka 18 och 24 och omfattar personer som är 18 år och äldre och är en blandning av personer som har haft symtom och personer som inte märkt att de varit sjuka.

"En stor grupp har inte haft några symtom men ändå testat sig. Vi har dessutom testat 14.000 personer på olika företag där det funnits både smittade och friska. Resultatet är en beskrivning av det vi har hittat bland de 50.000 personer vi har tagit prover på", säger Henrik Forsberg, vd för Werlabs som står för testningen, till DN.

I Stockholm har 14 procent av dem som provtagits utvecklat antikroppar, en bit under Folkhälsomyndigheten som tidigare sagt att de hoppats att nivån skulle ligga på 20 procent redan i maj. I Göteborg är siffran är 11,5 procent och i Malmö 5 procent.

Enligt statsepidemilog Anders Tegnell betyder det att siffrorna avspeglar läget för ungefär en månad sedan.

"Det tar ett par veckor att utveckla antikroppar från det att man blir sjuk så siffran är egentligen betydligt högre i dag. Vi håller på och arbetar med detta och med tanke på att vi har en dubbleringstid av antalet fall på ungefär tio dagar så borde det ligga en bit över 20 procent. Men det får vi räkna på ordentligt", säger Tegnell till tidningen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.