Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-29

VIX-index rusar – terminer pekar nedåt i USA

USA-börserna väntas följa det negativa sentimentet i Asien och Europa när tisdagens handel drar i gång. Nordkoreas provokation bidrog till en ovilja mot mer "riskfyllda" placeringar, som aktier.

Det så kallade rädsloindexet, VIX-indexet, rusade på tisdagen och hade vid 14.45-tiden stigit 17 procent, efter att Nordkorea natten mot tisdagen avfyrat en missil som flög över Japan och landade i vattnet öster om ön Hokkaido.

Investerare flydde i stället in i så kallade "säkra hamnar" och guldpriset stärktes med drygt 1 procent. Även på basmetallmarknaden noterades uppgångar, terminen för nickel var 2,8 procent högre och koppar stärktes drygt 2,3 procent.

På oljefronten noterades WTI- och Brentkontrakten marginellt på plus. Investerare fortsätter att utvärdera skadorna på oljeproduktionen från den tropiska stormen Harvey, som orsakat stor förödelse i Houston i Texas. Oljeraffinaderiet Marathon Petroleum var upp 0,8 procent i förhandeln, som en följd av att stormen bedöms minska kapaciteten och därmed höja marginalerna för raffinaderierna.

De ökade Nordkorea-spänningarna tillsammans med stormen Harvey bidrog till en fortsatt försvagning i dollarn, som varit under press efter att Fed-chefen Janet Yellen i fredags inte gett några ledtrådar om styrräntorna.

Vid 14.45-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex gått ned 0,5 procent, S&P500-terminen var 0,6 procent lägre och Nasdaq 100-terminen hade backat 0,8 procent.

Måndagens New York-börser visade upp små rörelser och börserna stängde oförändrat till marginellt upp. Bedömning av effekterna av stormen Harvey bidrog till att aktier i byggvaruhus steg medan försäkringsbolag däremot backade.

I tisdagens förhandel föll läkemedelsbolaget Acorda drygt 30 procent. FDA har avslagit bolagets ansökan avseende preparatet Inbrija, för behandling av Parkinson's sjukdom.

Den amerikanska elektronikkedjan Best Buy redovisade en klart bättre jämförbar försäljning än väntat och höjde prognosen för intäktstillväxten helåret 2018 till omkring 4 procent, från tidigare bedömning om 2,5 procent. Efter en initial kursuppgång vände dock aktien ned med 2,4 procent.

På tisdagens fortsatta makroagenda står för USA:s del S&P/Caseshillers husprisindex (kl 15.00) och hushållens förtroende (kl 16.00). Efter börsstängningen presenterar API veckostatistik över oljelagren.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.