Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-20

Volati AB: Volati avyttrar Besikta Bilprovning med en uppskattad realisationsvinst om 750 Mkr

Besikta Bilprovning har sedan Volatis förvärv 2013 utvecklats till ett av de ledande fordonsbesiktningsföretagen i Sverige, bland annat med landets största stationsnät bestående av 185 besiktningsstationer på 152 orter. Besikta Bilprovning hade under 2019 en omsättning om 618 Mkr och en EBITA om 82 Mkr.

- Vi vill rikta ett stort tack till ledningen och alla anställda i Besikta som tillsammans med oss byggt ett av de bästa fordonsbesiktningsföretagen i Sverige. På många sätt var förvärvet av Besikta ett typiskt Volati-förvärv. Det var en komplex transaktion och en speciell situation då verksamheten saknade såväl bolagsledning som varumärke och IT-system. Vi var övertygade om att vi kunde hantera dessa risker inom ramen för vår beprövade modell för bolagsstyrning och affärsutveckling. Besikta har idag ett tre gånger så stort stationsnät, ett av branschens starkaste varumärken och kunderbjudanden, samt mycket god lönsamhet. Dessa kvaliteter återspeglas i försäljningspriset vilket gör det till en attraktiv affär för Volati, säger Mårten Andersson, vd för Volati.

Genom transaktionen förstärks Volatis finansiella ställning avsevärt. Det skapar ytterligare möjligheter för Volati att fortsätta utveckla bolaget i snabb takt, både genom tilläggsinvesteringar i befintliga verksamheter och genom nya plattformsförvärv.

Applus+ är ett världsledande provnings-, inspektions- och certifieringsföretag med cirka 23 000 anställda och verksamhet i över 70 länder. Applus+ har huvudkontor i Spanien, och är noterat på den spanska börsen.

- Vi är glada över att Besikta får en mycket bra industriell ägare i Applus+. De har den internationella branscherfarenheten, den tekniska kompetensen och den finansiella kapaciteten att skapa goda förutsättningar för Besikta att fortsätta utvecklas som bolag, säger Mårten Andersson.

Transaktionen sker till en köpeskilling för aktierna om cirka 840 Mkr samt ett bedömt rörelsevärde (enterprise value, "EV") på cirka 1 050 Mkr. Den totala likviditetseffekten för Volati, inklusive återbetalning av internlån, är cirka 1 040 Mkr. Köpeskillingen erläggs kontant. Transaktionen förväntas generera en realisationsvinst om 750 Mkr för Volati under fjärde kvartalet 2020. Transaktionen är villkorad av att Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll), som är tillsynsorgan för ackrediteringen att bedriva besiktningsverksamhet, bekräftar att ägarförändringen ej påverkar Besikta Bilprovnings ackreditering. Tillträde ska ske efter erhållande av sådan bekräftelse från Swedac och förväntas äga rum i november 2020.

Access Partners har agerat finansiell rådgivare och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå har agerat legal rådgivare åt Volati i samband med transaktionen.

Telefonkonferens
Volatis vd Mårten Andersson och CFO Andreas Stenbäck kommer att presentera affären och svara på frågor vid en telefonkonferens kl: 11.00, onsdag 21 oktober. Presentationen hålls på svenska.

Telefonnummer för att delta i telefonkonferensen: 08-505 583 57

För en webbsändning av telefonkonferensen, gå till:
https://tv.streamfabriken.com/2020-10-21-press-conference

Denna information är sådan information som Volati AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 20 oktober 2020, kl. 18:00 CET.

Författare Volati AB

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.