Du är här

2017-09-25

Volvo stiger – NCC rasar

Stockholmsbörsen handlas oregelbundet på måndagsmorgonen i likhet med Asienbörserna där Japan sticker ut något på uppsidan. Även de ledande Europabörserna har öppnat runt nollstrecket. NCC faller närmare 8 procent på en vinstvarning, samtidigt som ett stort ABB-förvärv är i fokus.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 10.10 upp 0,2 procent till 1.603,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen var drygt 2,6 miljarder kronor.

Volvo-aktien stiger 2,6 procent till 156 kronor sedan storägaren Cevian Capitals Christer Gardell berättat om sina planer för fordonskoncernen i en intervju med Dagens Industri.

Cevian vill dela upp fordonskoncernen i tre renodlade börsbolag: Volvo Trucks, Volvo Penta och Volvo CE.

"En uppdelning bör ske nästa år. Jag menar att argumenten för renodling är starkare än någonsin - inte minst för att Volvo fått ordning på sidoverksamheterna i nuvarande struktur", säger Christer Gardell till tidningen.

Enligt finansmannen är Volvo-aktien värd minst 180 kronor, vilket kan jämföras med fredagens stängning på 152.

Byggbolaget NCC vinstvarnade på morgonen och bedömer att rörelseresultatet för tredje kvartalet kommer att uppgå till cirka 400 miljoner kronor. Analytikerna trodde i snitt att rörelseresultatet skulle uppgå till 754 miljoner kronor enligt en sammanställning från SME Direkt efter NCC:s förra delårsrapport i somras.

"Jag tvingas konstatera att vi har ytterligare en nedskrivning av ett infrastrukturprojekt i Norge. I tillägg har vi lägre omsättning i den danska och finska byggverksamheten i affärsområdet Building. Byggverksamheterna i Sverige, i såväl Building som Infrastructure, utvecklas väl och går enligt våra planer. Marknadsutsikterna på NCC:s marknader är goda och vi har en hög orderstock att upparbeta", sade NCC:s vd Peter Wågström.

Kraft- och automationsbolaget ABB köper General Electrics Industrial Solutions-enhet för 2,6 miljarder dollar i en affär som det har spekulerats om en tid. ABB-aktien har på måndagen stigit 0,7 procent till 198 kronor.

ABB bedömer att kostnadssynergierna kommer att uppgå till cirka 200 miljoner dollar per år. Integrationskostnaderna och liknande kommer att uppgå till cirka 400 miljoner dollar, uppgav ABB:s vd Ulrich Spiesshofer vid en presentation. Som en följd av affären kommer ABB att avvakta med det tidigare offentliggjorda aktieåterköpsprogrammet.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har meddelat positiva resultat avseende Bevespi Aerosphere för behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (COPD) i fas III. Aktien är upp 1,4 procent.

"Dessa positiva resultat adderar till den starkt etablerade effektivitets- och säkerhetsprofil som Bevespi Aerosphere har för behandling av patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom", sade Dr Colin Reisner, chef inom andningssjukdomar, vid Astra Zeneca.

Kabe sjunker 3,6 procent. Skatten för husbilar kan komma att höjas kraftigt som en följd av regeringens föreslagna höjda fordonsskatt för bland annat tyngre dieselfordon, skrev Aftonbladet i helgen.

En konkurrent till bilbesiktningsföretaget Opus har lämnat in en protest mot ett tilldelningsbeslut som Opus fick från den amerikanska delstaten New Jersey den 23 augusti i år. Avtalet har beräknats generera runt 20 miljoner dollar i årliga intäkter. Opus-aktien är ned 2,3 procent.

Fordonsunderleverantören VA Automotive klättrar 7,8 procent sedan bolaget fått en order avseende nytillverkning av pressverktyg värd cirka 12,4 miljoner kronor.

NGM-bolaget Eyeonid, som utvecklar id-skydd, sjunker 8 procent efter beskedet att bolaget avser göra en nyemission på drygt 23 miljoner kronor.

Catena Media, verksamma inom prestationsbaserad marknadsföring av nätkasino, backar 5,2 procent sedan Dagens Industri rekommenderat sälj. Aktien har pressats på sistone av att flera storägare sålt aktier.

It-återförsäljaren Dustin stiger 3,8 procent till 68:75 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation till köp från öka med oförändrad riktkurs 80 kronor.

Tidningen Börsveckan rekommenderar köp av DDM, Storebrand och Protector, men rekommenderar att man avvaktar med Evolution Gaming, Gjensidige och Malmbergs. DDM ökar 2,4 procent medan Evolution Gaming och Malmbergs tappar.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.