Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-23

Vostoks incitamentsprogram fick till slut grönt ljus

wysiwyg_image

Från Investor till Kinnevik

STÄMMORAPPORT: Vostok New Ventures (VNV) är ett investmentbolag som äger aktier i ett antal bolag vilka har det gemensamt att internet är en mycket viktig del i deras möjlighet att nå sina kunder. I Sverige är bostadsannonsbolaget Hemnet det mest kända innehavet, men också i sparkcykeluthyraren Voi är VNV intressent. Innehaven är spridda i många olika länder och de spretar mycket, men strategin har visat sig framgångsrik, till och med så framgångsrik att vd Per Brilioth av styrelsen tilldelades en bonus på ca 138 miljoner kronor i april. Denna hisnande summa fick några större ägare att vilja byta ut ordförande Lars O Grönstedt.

Vid årsstämman i VNV den 15 maj beslöts om ett incitamentsprogram kallat LTIP 2019. Det följde den så kallade Investor-modellen, men uppskattades inte av alla större ägare varför styrelsen lovade att återkomma med ett annat förslag till nästa stämma. Under sommaren har man haft kontakter med ett antal av de större ägarna och därefter lagt fram ett nytt förslag som sades följa den så kallade Kinnevik-modellen.

Lägre kostnader - ändå inte nöjda ägare

Enligt styrelsen skulle det nya förslaget innebära att det blev billigare för de anställda att delta i programmet samt medföra lägre kostnader för VNV och sades ha utarbetats i nära kontakt med de större ägarna. Dock berättade Roburs representant att deras synpunkter hade fallit på hälleberget och att man ville lägga till en skrivning i beslutet. Efter en längre diskussion kring detta valde advokat Jesper Strömbäck att ajournera stämman för att alla ombud skulle kunna konferera med sina uppdragsgivare om den föreslagna ändringen. När alla deltagarna återsamlats röstade stämman för styrelsens förslag och därmed kunde programmet, som antogs vid årsstämman, ersättas med ett något förändrat program med samma titel vilket kan vara förvirrande och leda till sammanblandningar. Ordförande Grönstedt antog dock att personalen skulle klara att hålla isär dem.

 

Bolagsbevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.