Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-10-26

WÄRTSILÄ: LÖNSAMHETEN STEG I RÄTT RIKTNING, MEN INTE NÖJDA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Wärtsiläs lönsamhetsförbättring är ett steg i rätt riktning även om den fortsatt inte är på en tillfredställande nivå.

Det sade vd Håkan Agnevall till Nyhetsbyrån Direkt efter tisdagens delårsrapport.

Wärtsilä rapporterade en justerad rörelsemarginal på 7,9 procent för det tredje kvartalet. Det kan ställas mot ett Infront-estimat på 7,0 procent och 6,1 procent under motsvarande period föregående år. Utfallet är dock en bit under det långsiktiga målet på 10-14 procent.

"Det är ett steg åt rätt riktning, vi är inte nöjda där utan vi vill fortsätta utveckla lönsamheten. Steg för steg går det åt rätt håll", säger Håkan Agnevall.

Vad beror marginalförbättringen på?

"Dels har du högre försäljning och sedan har du en gynnsam produktmix med mycket service i. Sedan skulle jag lägga till en god kostnadskontroll", svarar Wärtsilä-chefen.

Håkan Agnevall upprepar vidare budskapet om att scrubber-marknaden (rökgasrenare) tyngs av att containermarknaden går på högvarv. Det leder till att fartygen inte tas in för installationer vilket i sin tur påverkar Wärtsiläs verksamhet.

"Om man tittar på försäljning är det ett tufft läge /…/. Det är bra att våra kunder tjänar pengar men det gör ju också att de tjänar så mycket pengar på containershipping att de inte tar fartygen i hamn för att göra den retrofit som ska göras och det påverkar vår business eftersom vi inte kan leverera. Så är det fortfarande", säger Wärtsilä-chefen.

Angående det viktiga kryssningssegmentet konstaterar Håkan Agnevall att ungefär 50 procent av flottan var i drift vid utgången av det tredje kvartalet. Det kan ställas mot 20 procent i somras. Baserat på dialog med kunder tror Wärtsilä-chefen att siffran kan ligga på 65-75 procent i slutet av året.

Wärtsilä rapporterade ett jämförbart rörelseresultat på 87 miljoner euro för det tredje kvartalet.

Analytiker hade räknat med 78,5 miljoner euro enligt en sammanställning Infront gjort av tolv analytikers prognoser.

Orderingången var 1.186 miljoner euro. Här väntades i snitt 1.190 miljoner euro.

Aktien hade stigit 8,8 procent vid 12.10-tiden i Helsingfors på tisdagen.
Författare Direkt-SE