Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-13

Westerberg: Efter pandemin

wysiwyg_image

Förbundsledaren publicerades ursprungligen i Aktiespararen, nummer 6/7, 2021.

Allt mer börjar vi nu diskutera hur livet ska utvecklas efter pandemin. Att vi alla får räkna med påfyllnad av vaccin är nog givet.

Att det kommer att uppstå problem med hur stor andel som accepterar vaccination, hur de som vägrar ska hanteras i det öppna samhället och hur hela världen måste vaccineras i någon form.

I USA börjar oron öka för de stora budgetunderskotten och efterföljande inflation och räntehöjningar.

Sysselsättningen är mycket hög. Håller ekonomin på att överhettas? Den ekonomiska historien har ju lärt oss att räntan bör ligga 2–4% över inflationen med allt det innebär för värderingar och investeringar.

Det råder nog ingen tvekan om att hanteringen av pandemin kommer att utvärderas både ur ekonomisk och mänsklig synvinkel.

Vad var effektivt? Godtagbart? Vad hade kunnat göras bättre? Vad kan vi lära oss? Hur ska vi utrota den nu pågående pandemin?

Som aktieägare är det ju trevligt med höga värderingar, om än nervöst med en ryckig börs med generellt höga men starkt varierande p/e-tal.

Är de extremt höga fas-tighetspriserna uthålliga när äldre fastigheter i normalskick börjar närma sig nyproduktionskostnaderna, även i min lilla hemstad Nyköping?

Är vi på väg in i en bubbelekonomi? Och vart leder den i så fall?

Det gäller att vara vaksam.

Här i landet är arbetslösheten hög med många långtidsarbetslösa bland de unga. Men är inte det naturligt med stilleståndet i stora delar av tjänstesektorn?

En långtidspandemi leder i många fall definitionsmässigt till långtidsarbetslöshet. Den stora frågan är vad som sker vid återstarten av denna del av ekonomin.

Kanske också hur den förändrats med nya beteenden.

Vår egen organisation står stark. Medlemstalen fortsätter att öka och ekonomin visar fortsatt svarta siffror.

Utvecklingsprojekten med de nya digitala hjälpmedlen Save by bell och Analysappen utvecklas väl.

Till hösten förefaller det i dag som att kansliet kan återgå till mer normala arbetsformer.

Men det finns nya orosmoln att bevaka och ta tag i:

• En rapport från Ernst & Young om bolagsstyrning, som gjorts på uppdrag av EU-kommissionen, oroar. Den andas ånyo intressentmodellen där bolagsstyrelsen ska vara lika ansvarig, inte bara mot ägarna, utan mot alla bolagets intressenter från fack, kunder och leverantörer till påtryckargrupper kring hållbarhet.

• Även skattefrågan börjar bli aktuell igen med de stora budgetunderskotten och krav på nya skatter på bland annat ägande. Det finns goda skäl att öka vår beredskap.

Från en orolig förbundsordförande – som kanske ­upplevde 1990-talskrisen i ekonomin på lite för nära håll som statsråd och chef för näringsdepartementet. 

Per Westerberg, ordförande

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.