Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-01

Winsth: ”Mer risk för avkastning”

wysiwyg_image

Efter studierna började Annika Winsth att arbeta på finansdepartementet innan hon, 1994 gick vidare till Nordea. Hon blev efter ett tag chefsanalytiker för att 2008 ta rollen som chefsekonom på en av Sveriges ledande banker.

– Jag har blivit erfaren och den er­faren­heten tar jag med mig när jag gör analyser.
I mitt jobb är det en fördel att bli äldre.

Marknaden styr

Det är marknaden som styr arbetsdagarna och de ser aldrig likadana ut.

– Det brinner till och man får snabbt lägga om sitt fokus. Dagarna bjuder på adrenalinkickar likt alla som investerar på aktiemarknaden får uppleva, vilket gör det spännande.

Hon beskriver hur pandemins utveckling dramatiskt slog till mot ekonomin.

– Jag såg att det var mycket värre än vad vi hade tänkt oss, sedan tog det två veckor innan myndigheterna vidtog åtgärder, vilket var obehagligt.

Men det blev bättre, för under slutet av april började dimmern att skruvas åt rätt håll.

– Jag tror inte att fullskaliga lock-downs är möjliga. Det är ett alldeles för högt pris att betala, ekonomin påverkar folks välmående avsevärt.

Från det fria fallet i våras, ser prognosen bättre ut än befarat. Aktier, fonder och fastigheter går upp när räntorna trycks ner. Vilket spär på klyftorna för de personer som står utan dessa tillgångsvärden.

– I demokratier när folk röstar med fötterna blir det svårt att föra klok långsiktig, samhällsekonomisk politik.

Hur ser du på börsen framöver?

– Så länge centralbankerna håller nere räntorna måste man leta avkastning. Det stora kapitalet ute på marknaden är pensionsbolagen, de har lovat oss en viss avkastning för att få den måste man ta mer och mer risk. Det driver på tillgångar, med låga räntor är det svårt att se en jättekorrigering.

För att förstå hur börsen återhämtat sig så snabbt som den gjort, är det för att centralbankerna har gjort det de gjort, menar Annika Winsth.

Vill du veta mer: Peter Malmqvist spekulerar om vi verkligen kan räkna på allt

Vad har du för råd till aktiesparare i dessa oroliga tider?

– I våras slog vi av strömbrytaren, nu har vi skruvat på dimmern. Man kommer inte att stänga ner ekonomin, det går långsamt åt rätt håll. Räntorna ska vara låga en lång tid framöver har centralbankerna lovat. Därför behöver man söka alternativ, tyvärr är alternativen dyra.

– Du behöver ta mer risk i dag än vad du behövde i går. Det innebär att du behöver vara väldigt noggrann med vad du investerar i och vilken risk du har råd att ta. Ha även valutarisken i åtanke vid köp av enskilda aktier.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.