Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-22

WIRECARD: BOC ÖVERVÄGER STOPPA LÅN, CITI DÖDFÖRKLARAR BOLAGET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Statsägda Bank of China överväger att strypa Wirecards kreditfacilitet värd 80 miljoner euro och skriva av redan utdelat belopp samtidigt som banken vidtar rättsliga åtgärder, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor. Samtidigt rycker bolagets kollaps allt närmare i ett börsras påeldat av tvångsförsäljningar.

BOC är en av runt 15 banker med totalt 2 miljarder i finansieringsutfästelser till Wirecard, vars kreditbetyg drogs tillbaka av Moodys på måndagen.

Wirecards lånebehov har försatt bolaget i en akut likviditetskris när nu samtliga de upprättade förbindelserna visat sig ingångna på falska finansiella premisser. Den renomémässiga katastrofen och börskollapsen som utlöstes under slutet av förra veckan är således bara en del av den nu uppkomna krisen.

Låneavtalen riskerar rivas upp och skrotas i stort sett helt och hållet efter att ledningen på måndagen bekräftat att de 1,9 miljarder euro som tidigare beskrivits "försvunna" ur bolagets balansräkning mest troligt aldrig existerat. Wirecard uppgav dock på måndagsförmiddagen att "konstruktiva förhandlingar pågår" med de berörda bankerna.

Den nu avsatte vd:n Markus Brauns innehav, som gjorde honom till den största enskilda aktieägaren i bolaget, uppgick till 9 miljoner aktier. Stora poster förvärvades efter att Markus Braun säkrat banklån från Deutsche Bank genom att pantsätta Wirecard-aktier som då var värda över 100 euro styck. Den nuvarande aktiekursen är under 15 euro.

Flera analytiker mer eller mindre dödförklarade bolaget och dess aktie på måndagen och påpekade att de av ledningen pantsatta aktierna som nu ligger för tvångsförsäljning satte ytterligare press på aktiekursen, som mycket väl kan vara ner mot nollan.

"Revisorernas utlåtanden och morgonens tillkännagivande bär med sig så grav osäkerhet om Wirecard att det är omöjligt att i nuläget uppskatta hur affärsverksamheten egentligen går. Om Wirecard kan resa sig och navigera sig igenom den här stormen ser vi inte att bolaget ska kunna återfå någon som helst trovärdighet framgent", skrev Citianalytikern Robert Lamb.

Rapporterna om oegentligheter inom Wirecards verksamhet och om en kultur av girighet och förledande av revisorer har pågått sedan Financial Times publicerade uppgifter från en visselblåsare i början av 2019. Wirecard har prompt slagit ifrån sig uppgifterna, stämt Financial Times och hävdat att det hela rör sig om en koordinerad attack orkestrerad av hedgefonder som blankat bolagets aktie.

Chefen för tyska finansinspektionen Bafin, som tog Wirecard till försvar i ett tidigt skede av granskningen och införde blankningsförbud i bolagets aktie, kallade händelsen för en "ren och skär katastrof" i ett panelsamtal på måndagen, enligt Bloomberg.

"Det är en förbannad skam att något sådant här kunnat hända", sade Felix Hufeld, Bafin-chef.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.