Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

WIRECARD: INLEDER INSOLVENSFÖRFARANDE, HANDELSSTOPPAD (NY)

(Tillägg: Från fjärde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fintechbolaget Wirecards aktie handelsstoppades på torsdagsförmiddagen efter att bolaget inlett insolvensförfarande. Bolaget tvingades i början av veckan konstatera att 25 procent av balansräkningen aldrig existerat.

Wirecard utvärderar nu om en insolvensansökan ska lämnas in till tyska myndigheter, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bolaget är i kölvattnet av skandalen överskuldsatt, framgår av meddelandet. Aktien, som kraschat med över 95 procent sedan det uppdagades att pengar som hävdats finnas på bankkonton i Filippinerna aldrig existerat, handelsstoppades vid -13 procent på torsdagen.

Aktiens handelsstopp kommer gälla i en timme varefter handeln återupptas klockan 11.20, enligt börsoperatören i Frankfurt.

Sedan skandalen briserade och ledningen erkände att de tidigare påståendena om konton i Filippinerna inte verkade stämma har en rad kreditlinor som således upprättats mot falska premisser hamnat i farozonen.

Kreditlinorna har gett Wirecard tillgång till 2 miljarder dollar i lån, men utan dessa har bolagets överlevnad setts som osäker. På onsdagen rapporterades det att Wirecard fått en "kortsiktig kreditfrist" under tiden för skadebedömning från bankernas sida.


I Nyhetsbyrån Direkts senaste avsnitt av podcasten FollowTheMoney, "House of Wirecards - en sedelärande tysk finansbluff" berättas historien om hur Europas finansrivalitet bidragit till Wirecards uppgång och fall samt om förföljelser av de finansjournalister och hedgefondägare som visat sig stå på rätt sida i svindelhärvan. Avsnitten finns tillgängliga överallt där det finns poddar, bland annat på <i>Spotify</i>, <i>Apple Podcast</i> och <i>Acast</i>.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.