Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-07

WIRECARD: UTREDARE MISSTÄNKER PLUNDRING INNAN KOLLAPS - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tyska åklagare misstänker att det insolventa betallösningsbolaget Wirecard kan ha blivit plundrat innan dess kollaps.

En miljard dollar ska ha slussats till bolag med nära kontakter till Wirecard, i Dubai, Singapore och Filipinerna, samtidigt som bolaget bekämpade anklagelserna om redovisningsbedrägerier.

Det rapporterar Financial Times med hänvisningar till källor som menar att pengarna ska ha försvunnit genom lån utan säkerhet, vilka Wirecard hävdat var för förskottsbetalningar. Lånen ska ha getts till handlare som genomförde korttransaktioner genom dess partners i Asien.

Dessa lån utan säkerhet har blivit ett fokusområde i utredningen mot bolagets före detta ledning med vd:n Markus Braun i spetsen.

Enligt dokument som Financial Times tagit del av ska transaktionerna ökat i takt bara månader innan bolagets kollaps. Cirka 155 miljoner euro tycks ha betalats ut och försvunnit bara de tre första månaderna av året.

Majoriteten av de lån som gjordes tidigt under 2020 gav till Ocap - ett bolag i Singapore vars vd var en före detta senior Wirecard-medarbetare. Vd:n med namnet Carlos-Dieter Häusers fru, Birgitte Häuser-Axtner, ska även ha arbetat inom Wirecard Asia Holding - det dotterbolag till Wirecard som gav lånen till Ocap.

I det första kvartalet slussades nästan 100 miljoner euro till bolaget i form av lån utan säkerhet, vilket gjorde att det Singapore-baserade bolaget hade drygt 230 miljoner euro i skulder till det tyska bolaget.

Vem som äger och kontrollerar de bolag som lånen gjordes till är ännu oklart, men ett holdingbolag lokaliserat på Isle of Man uppges äga hela bolaget.

Enligt KPMG:s revision av Wirecard, som gjordes för att utreda anklagelserna mot bolaget innan kollapsen, uppgav Jan Marselk och Carlos-Dieter Häusers att Swiss Life (Singapore), en del av Schweiz största livförsäkringsbolag, var den enskilda ägaren av det bolag som äger Ocap och tjänade på bolagets verksamhet.

Swiss Life motsatte sig den bilden när de tillfrågades av FT och menar i stället att bolaget hölls genom en livförsäkring, som startades 2017. Enligt Swiss Life existerar det mellan den icke namngivna ägaren "ingen tydlig koppling till Wirecard eller något annat inkopplat bolag".

Ett annat bolag verksamt i Singapore, Ruprecht Services, fick lån på cirka 40 miljoner euro i det första kvartalet, vilket lyfte dess totala utsående skuld till Wirecard till drygt 53 miljoner euro, enligt en källa med insyn. Bolaget skall även ha bommat igen verksamheten för en vecka sedan.

De två ovan nämnda bolagen och några andra ska ha utgjort bulken för de 870 miljoner euro Wirecard hade i utstående lån utan säkerhet till "affärspartners" i slutet av mars 2020.

Lån ska även ha utfärdats till de bolag som använts av Wirecard för att hantera transaktioner i jurisdiktioner där de saknat licens, något som bolaget valt att kalla "tredjeparts förvärvsverksamhet" (TPA). TPA-grenen av bolaget översågs av den nu försvunna österrikiska verksamhetschefen Jan Marselk.

Oliver Bellenhaus, som drev bolagets filial CardSystems Middle East i Dubai greps tidigare denna månad efter att han inställt sig frivilligt. Samtidigt som Christopher Bauer som översåg verksamheten i Fillipinerna, under namnet Payeasy, registrerades som avliden i slutet av juli.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.