Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-23

WTO: FALLET I VÄRLDSHANDLEN INTE FULLT SÅ ILLA SOM BEFARAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världshandeln kommer att krympa betydligt i år följd av coronapandemin men nedgången blir inte lika stor som i det tidigare mest pessimistiska scenariet. Detta tack vare de snabba åtgärderna från regeringar världen över.

Det bedömer världshandelsorganisationen WTO i en uppdaterad prognos.

"Fallet i handeln som vi nu ser är historiskt stort - i själva verket skulle det vara det brantaste som någonsin noterats. Men det finns en viktig ljusglimt här: Det kunde ha varit mycket värre," kommenterar WTO-chefen Roberto Azevêdo.

WTO:s tidigare bedömning från april var att världshandeln faller med 13 procent i år i ett optimistiskt scenario och med 32 procent i år i ett pessimistiskt scenario. I dagsläget verkar detta pessimistiska scenario överspelat.

Världshandeln har visserligen fallit brant hittills i år, med indikationer på en nedgång på runt 18,5 procent i årstakt nu under det andra kvartalet, men det kunde alltså ha varit värre. WTO noterar att det nu "bara" krävs en tillväxt på 2,5 procent per kvartal under resten av året för att den optimistiska prognosen ska infrias. De varnar samtidigt för bakslag i form av till exempel en andra virusvåg, svagare tillväxt och ökade handelsrestriktioner.

"För att produktion och handel ska återhämta sig starkt 2021 krävs att finans-, penning- och handelspolitik alla drar åt samma håll", säger Roberto Azevêdo.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.