Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-26

Xano Industrier beslutar om konvertibel till samtliga anställda

Den Jönköpingsbaserade teknikkoncernen Xano Industrier håll sin bolagsstämma på M2 Centrum i Jönköping på torsdag den 25 juni. I kallelsen hade bolaget aviserat att bolaget har för avsikt att hålla stämman i enklaste möjliga form med hänvisning till Corona pandemi.

Styrelseordförande Fredrik Rapp öppnade stämman och redogjorde för det tänkta förfarande. Den fysisk närvarande VDn Lennart Persson hade med sig ett förinspelat VD tal men aktieägarna fick ändå möjlighet att ställa frågor till honom.

Aktiespararnas representant på bolagsstämman, Edin Paradzik, inledde med att tacka samtliga anställda, ledningen och styrelsen till ett bra 2019. Xano hade under föregående år genomfört ett förvärv av den Leksands baserade Kuggteknik.

Paradzik ställde sedan frågan om företaget har kunnat ägna någon tid åt att arbeta med förvärvsfrågor under 2020.

Persson svarade: ”Vi började året med samtal som tyvärr inte resulterade i någon affär. Att göra förvärv är något som sitter i bolagets DNA så det kändes väldigt annorlunda då vi under mars och april inte gjorde förvärvsamtal. All tid gick åt att fatta beslut som uppkom med Corona pandemin. Nu kan vi säga att vi har återgått till det normal igen”.

Faruk Tairi, representant för ägare i Europea i Malmö AB, undrade om hur bolaget uppfattar prisnivåer på bolag som finns till salu. Perssson svarade att generellt så har säljare och mäklare inte förändrat prisbilden under och efter pandemin. Xano förvärva lönsamma bolag och dessa har generellt högt pris på marknaden.

Under punkten val av styrelseledamöter omvaldes fem nuvarande ledamöte. Stig-Olof Simonsson lämnade sin styrelseplats efter att ha haft den i nästan två decennier. Valbredningens ordförande, Ulf Hedlund (Svolder), förklarade att man hade en person som skulle ta över Stig-Olofs plats i styrelsen. Men personen i frågan valde att hoppa av i sista stunden så valberedningen föreslår att styrelsen skulle bestå med en plats mindre.  

Bolagets styrelse hade i kallelsen föreslagit konvertibler till samtliga anställda. VDn redogjorde att koncernen, som bedrivs i tre affärsområden, och består av många bolag som förvärvades under tidigare åren, och påverkades marginellt av Corona pandemin. Ordföranden Fredrik Rapp förklarade att man anser att det är ytterst viktigt att samtliga anställda stimuleras till att vara engagerade och långsiktiga i sitt förhållande till Xano. ”Anställdas förhållningssätt till företaget har visat sig som extra viktigt i Corona pandemin” tillade bolagets VD. Aktiespararnas Edin Paradzik kommenterade att förbundet tycker om välgenomtänkta konvertibel program och detta var ett bra exempel. Stämman beslutade i enighet med styrelsens förslag.

 

Författare och bolagsbevakare: Edin Paradzik

Jönköping den 25 juni

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.