Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-13

Xano når nya höjder

wysiwyg_image

På fotot: Xanos Vd Lennart Persson med Aktiespararnas Edin Paradzik

Jönköpingsbaserad Xano har hållit årsstämma 2019 i sina fabrikslokaler med ett 70 tal närvarande aktieägare.

2018 blev ännu ett rekordår för Xano med en omsättningstillväxt på hela 23%. Ett par lyckade förvärv bidrog med 21% och organiskt växte bolaget med 2%. Vinstmarginalerna blev 10,7%, något lägre än året innan men en bra bit över det finansiella målet om 8%.

I sitt vd-tal framhöll vd Lennart Persson att 2018 summeras som ett förvärvslyckat år med fortsatt god efterfråga inom samtliga enheter. Persson berättade att förvärvet av Blowtech betyder väldigt mycket för bolagets framtida utveckling speciellt inom enheten Industrial Products där man ser klara fördelar av att samarbeta med Cipax.

Aktiespararnas bolagsbevakare Edin Paradzik började med att presentera Aktiespararnas fyra kärnfrågor:

Hållbarhet/Korruption, Ett ökad oberoende, Hybridstämmor och slentrianmässigt riktade företrädesemissioner.

Första verksamhetsfråga gällde nuvarande situation när det gäller förvärvsmarknaden och hur företaget resonerar kring förvärv beträffande Precision Technology.

Persson svarade: ”Idag finns det många bolag till försäljning men till väldigt höga priser.” När det gäller förvärvsstrategi för enheten Precision Technology så är vi intresserade av svenska företag som kan komplementera våra nuvarande dotterbolag”.

Nästa fråga från Aktiespararnas bevakare blev:

”Kan ni berätta mer om den potential som bolaget ser kring utveckling av eftermarknadstjänster inom Industrial Solutions, som vd skriver om på sidan 11 i Årsredovisningen”

Vd Persson svarade

”Vi har stora möjligheter att hjälpa våra kunder med problem som dem kan stötta på efter att vi installerat våra maskiner…detta tack vore det teknologi som finns i våra maskinerna. Vi har möjlighet att, via internet, följa maskinernas tekniska prestanda etc”.

Paradzik konstaterade att denna affär skulle kunna leda till en inkomstkälla med högre vinstmarginaler. Detta bekräftades av Persson.

Aktiespararnas representant förklarade vad begreppet Hybridstämmor betyder och frågade styrelsen ordförande Fredrik Rapp om det kan vara möjlig för övriga 3 800 st aktieägare som inte är närvarande i lokalen att följa stämmoförhandlingar via webben.

Rapp svarade att styrelsen inte har diskuterat frågan tidigare men att dem kommer att undersöka den framöver.

Bevakare och skribent: Edin Paradzik

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.