Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-09

Xintela: Xintela utvidgar patentskyddet inom degenerativa ledsjukdomar

XINTELA UTVIDGAR PATENTSKYDDET INOM DEGENERATIVA LEDSJUKDOMAR

Xintela meddelar idag att bolagets internationella patentansökan för prevention och behandling av degenerativa ledsjukdomar inklusive artros, med hjälp av stamceller, har publicerats.

Resultaten, som ligger till grund för patentansökan, kommer från den häststudie som Xintela genomförde i slutet av 2016. Studien visade att stamceller selekterade med Xintelas markörteknologi skyddar både ledbrosket och underliggande ben efter en broskskada.

Patentansökan utvidgar patentskyddet för Xintelas stamcellsprodukt för behandling av ledbroskskador som kan uppstå t.ex. vid en sportskada. Stamcellsprodukten avser att förhindra nedbrytning av ledbrosk och hämma uppkomst av benskleros (förtätning av benvävnaden), vilka är typiska sjukdomsrelaterade förändringar i en led vid artros. Patentansökan omfattar även användning av Xintelas stamcellsprodukt för behandling av degenerativa ledsjukdomar inklusive artros och benskleros.

- Vi arbetar proaktivt med att bredda och förstärka vår patentportfölj, både inom befintliga och nya områden. Genom häststudien kunde vi visa att Xintelas selekterade stamceller har unika egenskaper som kan användas både för prevention och behandling av artros och andra degenerativa ledsjukdomar, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Häststudien genomfördes tillsammans med en forskargrupp vid Cornell University i USA, och kommer att publiceras i en internationell vetenskaplig tidskrift. Resultaten är en viktig del av den prekliniska dokumentationen inför kliniska studier i både människa och djur.

2018-08-09

Xintela AB (publ)
Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: 070-329 18 71
E-post: evy@xintela.se
mailto:evy@xintela.se Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se http://www.xintela.se

Media samt Investor Relations-relaterade frågor hänvisas till:
Mårten Svanberg, Laika Consulting
Tel: 070-362 70 05
E-post: marten.svanberg@laika.se mailto:marten.svanberg@laika.se
www.laika.se http://www.laika.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Xintela Pressrelease 2018-08-09 Svenska.pdf - http://www.bequoted.com/beQPress/download.asp?Id=23761

Om Xintela
Xintela utvecklar medicinska produkter inom regenerativ medicin och onkologi baserade på bolagets patentskyddade markörteknologi, XINMARK(r). Xintela använder teknologin för att framställa och kvalitetssäkra stamceller för behandling av ledsjukdomen artros. Studier på hästar har visat att stamcellerna är säkra och att de har en behandlande effekt på ledbrosket och det underliggande benet efter en skada. Xintela har nyligen etablerat en egen GMP-anläggning för att producera stamceller för kliniska studier. I onkologiprojektet används XINMARK(r) för att utveckla en antikropps-baserad behandling (Antibody Drug Conjugate, ADC) mot tumörer med första inriktning på den aggressiva hjärntumören glioblastom. Positiva prekliniska resultat från cellstudier och djurmodell har visat att ADC-behandlingen har en målsökande och avdödande effekt på specifika tumörceller vilket har lagt en grund för fortsatt utveckling av bolagets onkologiverksamhet. Xintela är noterat på Nasdaq First North Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00.

Författare beQuoted

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.