Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-03

Xspray inleder samarbete om tillverkning på Malta

Xspray Pharma AB (Nasdaq Stockholm: XSPRAY) meddelar idag att de har signerat en överenskommelse med Pharmacare Premium Ltd. om att bygga en ny tillverkningsenhet på Malta. Den nya produktionsenheten, baserad på bolagets patenterade teknologiplattform, kommer att placeras i Pharmacare Premiums befintliga anläggning. Förutom att Xsprays tillverkningskapacitet för amorfa proteinkinashämmare (PKI) ökar, är placeringen av produktionsenheten fördelaktig ur ett patentperspektiv för utveckling av kommande produkter.

Den nya produktionsenheten kommer att byggas tillsammans med Pharmacare Premium Ltd. på deras EU GMP-godkända anläggning på Malta. Pharmacare Premium är en kontraktutvecklings- och tillverkningsorganisation, så kallad CDMO, med fokus på produkter inom onkologi inklusive högpotenta produkter.

Produktionsanläggningen på Malta kommer att användas vid utveckling av nya produktkandidater, produktion av material för kliniska prövningar och för kommersiell tillverkning av Xsprays HyNap-produkter. Anläggningen kommer att möjliggöra produktion av högpotenta PKI:er. Xsprays befintliga anläggning i Italien kommer att förbli oförändrad.

”Vi har redan lyckats där andra i decennier har försökt men misslyckats med liknande teknologier. Nu får vi sista pusselbiten på plats för att använda vår teknikplattform för att upprepade gånger kunna lansera nya PKI:er. Jag är därför mycket glad över att hitta en partner som kan tillverkning, har en anläggning för fasta orala dosformer utformade för onkologiprodukter och som ligger i ett EU-land med en gynnsam patentsituation. Detta kommer att öka vår tillverkningskapacitet och möjliggöra en snabb utveckling av de nya produktkandidaterna i vår växande produktportfölj,” säger Per Andersson, VD Xspray.

”En viktig faktor för valet av land är att Malta inte anslöt sig till European Patent Convention (EPC) förrän 2007. Innan dess valde de stora läkemedelsföretagen ofta bort Malta som ett land där man registrerade sina patent. Det är en betydande fördel för Xspray då det innebär att alla våra PKI-kandidater, där originalprodukten har substanspatentskydd fram till 2027, kan tillverkas där utan oro för patentintrång”, avslutar Per Andersson.

För ytterligare information, vänligen kontakta:


Per Andersson, VD, Xspray Pharma AB
Mob: +46 (0) 706 88 23 48
E-mail: per.andersson@xspray.com

Xspray Pharma i korthet


Xspray Pharma AB (publ) är ett produktutvecklingsföretag med flera produktkandidater i klinisk utveckling. Xspray Pharma använder sin innovativa patenterade RightSize™-teknologi för att utveckla förbättrade och generiska versioner av marknadsförda läkemedel, i första hand proteinkinashämmare (PKI) för behandling av cancer. Segmentet är det näst största inom onkologiområdet och läkemedelspriserna är mycket höga.

Genom bolagets innovativa teknologi kan Xspray Pharma komma in som första konkurrent till dagens originalläkemedel innan de sekundära patenten löper ut. Xsprays mål är att bli ledande inom utveckling av förbättrade läkemedel eller generika av redan marknadsförda PKI:er för behandling av cancer, vilka i december 2019 var 54 st. Bolagets ledande produktkandidater, HyNap-Dasa, HyNap-Sora och HyNap-Nilo, är stabila amorfa versioner av de tre storsäljande cancerläkemedlen Sprycel® (dasatinib), Nexavar® (sorafenib) och Tasigna® (nilotinib). Lansering av den första produktkandidaten, HyNap Dasa är planerad att ske under 2021. Giltighetstiden för substanspatenten för originalläkemedlet Sprycel® (dasatinib) går ut i slutet av 2020 och för de sekundära patenten 2026 vilket kan ge Xsprays HyNap-Dasa en period om fem år med särställning innan övriga konkurrenter får tillgång till marknaden.

Bolaget har patent på tillverkningsteknologi, utrustning och de resulterande produkterna. Aktierna i Xspray Pharma AB handlas på Nasdaq Stockholm.
www.xspraypharma.com

Bifogade filer


Xspray inleder samarbete om tillverkning på Malta

Författare Xspray Pharma AB

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.