Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

YELLEN: INGEN ÖVERHETTNING I USA, INFLATIONTRYCK KOMMER AVTA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska ekonomin ser inte ut att vara överhettad. Den i nuläget starkare inflationen än tidigare år har att göra med pandemin och inflationstrycket kommer att lätta framöver.

Det bedömer fortsatt den amerikanske finansministern Janet Yellen enligt ett uttalande i Dublin, där hon på måndagen möter irländska regeringsföreträdare, rapporterar Reuters.

Hon noterar att arbetskraftsdeltagandet i USA fortsatt är 5 miljoner lägre än före pandemin. I helgen sade hon till Bloomberg News att presidenten Joe Bidens stora reformpaket skulle kunna stötta återhämtningen efter hälsokrisen.

"Jag ser ett stöd för arbetskraftsdeltagande, särskilt för kvinnor, som tenderar att stärka tillväxten", sade hon.

De finanspolitiska förändringar som amerikanska politiker förhandlar om rör exempelvis bidrag för barnomsorg.

Paketet skulle enligt finansministern sammantaget få tillbaka många amerikaner från sidlinjen till arbetsmarknaden.

"Det finns folk som är utanför arbetskraften och som inte har kommit tillbaka – oavsett om det är på grund av hälsorelaterade orsaker eller barnpassning eller skola. Jag räknar med att dessa personer framöver kommer tillbaka till arbetsmarknaden", sade hon.

Janet Yellen har därtill under sitt europeiska besök på nytt påpekat att skuldtaket behöver höjas. Hon hoppas på stöd även från republikanskt håll men framhåller att det finns sätt för demokraterna att lösa detta själva.

Efter den senaste kortsiktiga lösningen runt skuldtaket väntas USA nå upp till detta i början av december om inte kongressen får till en ny överenskommelse.
Författare Direkt-SE