Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-13

Ytterligare en split i NetEnt

Vid spelproduktionsbolaget NetEnts årsstämma beslöts, liksom flera tidigare år, att dela aktien i två. Tyvärr innebär det att värdet fördubblas utan det är sättet som NetEnt betalar ut sin utdelning på. Den ena aktien benämns inlösenaktie och den andra är den vanliga stamaktien som man har kvar när NetEnt löst in inlösenaktien mot kontanter. Metoden är önskad av en del utländska ägare som på så sätt kan minska den skatt de måste betala. För oss vanliga aktiesparare spelar det ingen roll, vi beskattas likadant oavsett utbetalningsmetod.

Årets stämma var den första för den nya VD:n Therese Hillman, hennes presentation gav ett mycket entusiastiskt intryck, hon utstrålade mycket energi och förändringsvilja. Det är mycket i NetEnt hon vill ändra på och som sammantaget ska öka vinsten i bolaget, t ex; komma närmare slutkunderna så att man kan skräddarsy spel för olika marknader och målgrupper, öka antalet spellanseringar, bli snabbare, mer kostnadsmedvetna och mer innovativa.

Nya marknader

Framöver kommer man att försöka ta sig in på den enorma asiatiska marknaden där spelandet är en större del av det dagliga livet än det är här i Europa, men naturligtvis kräver det att man noga sätter sig in ide olika ländernas lagar och regelsystem samt vad som kan attrahera de folkgrupperna.

I Nordamerika har NetEnt redan tagit sig in i ett fåtal delstater så där finns mycket mer att göra, men det tar lång tid att ta sig igenom byråkratin och få alla tillstånd på plats.

NetEnt har många anställda på Malta som är omflutet av vatten, bolaget har därför valt att stödja projektet The Ocan Cleanup som utvecklar ett system för att samla in och koncentrera plastavfallet som håller på att förstöra haven. Trots att detta är oerhört viktigt för allas vår överlevnad kräver svenska staten att bidragen betalas med skattade pengar - vilket givetvis minskar summorna i motsvarande mån.

Bolaget har c:a 16.000 ägare, men bara ett knappt hundratal hade tagit sig till stämmolokalen. Vi frågade om man kan tänka sig att sända framtida stämmor via internet så att fler kan delta, bolagets produkter är ju on line hela tiden, varför ska inte deras stämmor vara det. Svaret vi fick var att man inte tänkt på det, men ska tänka på det.

Nej till att fakturera ytterligare arvoden!

Styrelsearvodena får anses vara generöst tilltagna för ett bolag av NetEnts storlek, men ändå förelåg ett förslag om att styrelseledamöterna ska få fakturera extratjänster som styrelsen ska kunna besluta att betala för. Aktiespararna röstade givetvis nej till detta förslag eftersom det är bolagsstämman som ska besluta om arvoden, styrelsen ska inte besluta vad de själva ska ta ut ur bolaget!

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.