Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-04

Nytt sparprogram för problemtyngt Fingerprint - personalstyrkan reduceras

wysiwyg_image

Fingerprint Cards ska sjösätta ytterligare besparingsåtgärder. Bolaget tvingas dessutom till ytterligare nedskrivningar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

De nya sparåtgärderna bedöms ge ytterligare besparingar om cirka 350 miljoner kronor per år. Kostnaden för att genomföra åtgärderna bedöms till cirka 65 miljoner kronor. De kommer till övervägande del redovisas i det tredje kvartalet 2018.

"Som tidigare kommunicerats har Fingerprints försäljning och resultat påverkats av svag marknadsutveckling och fortsatt negativ prisutveckling inom kapacitiva sensorer", skriver bolaget.

Det tidigare sparprogrammet, som påbörjades första kvartalet, kommer enligt bolagets beräkningar innebära besparingar om 360 miljoner kronor.

"Mot bakgrund av den fortsatta försvagningen av försäljningen och bruttomarginalen under det första kvartalet, och skiftet i efterfrågan till förmån för mindre och billigare fingeravtryckssensorer, initierar Fingerprints nu ytterligare kostnadsbesparingsåtgärder", skriver bolaget om de nya åtgärderna som ska slutföras i det tredje kvartalet med full genomslag i det fjärde.

Sammantaget kommer de båda programmen enligt bolaget "resultera i en rörelsekostnadsnivå" under 400 miljoner kronor på årsbasis.

Antalet tjänster kommer att reduceras med cirka 179, skriver bolaget. I slutet av första kvartalet hade bolaget cirka 400 anställda.

Fingerprint gör även en nedskrivning av lagervärdet om 336 miljoner kronor och ytterligare nedskrivning "aktiverade FoU-projekt" om cirka 143 miljoner kronor.

"Lagervärdet för vissa av bolagets produkter beräknas överstiga det rådande marknadsvärdet", skriver bolaget och pekar på de fallande priserna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.