Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-17

ZF bromsade inte K-B

wysiwyg_image

Haldex-ordföranden Jörgen Durban inför stammans början. Foto: Åsa Wesshagen

ZF lade inte krokben för Knorr-Bremse (K-B) på dagens extrainkallade stämma i Haldex. Trots att samtliga närvarande små aktieägare, däribland Aktiespararna, röstade mot så blev stämmans beslut till K-B:s fördel. Detta mot bakgrund av ZF:s nedlagda röster och givet att ett litet antal institutioner röstade för K-Bs förslag.

Noteras bör att ett mycket litet antal ägare står bakom beslutet att Haldex styrelse ska vara behjälplig vid K-B:s fortsatta försök att köpa Haldex. Beslutet kan anses vara ett slag i luften eftersom styrelsen i förväg meddelat att man inte kommer att följa stämmans beslut.

wysiwyg_image

Ordförande Per Westerberg och mästerbolagsbevakaren Gunnar Ek representerade Aktiespararna. Foto: Åsa Wesshagen

K-B:s ombud på stämman, Klaus Deller, höll ett långt och mycket engagerat tal, men av konkurrensskäl kunde inte Knorr-Bremse rösta på stämman. En av hans huvudpoänger var att K-B inte hade för avsikt att skada Haldex. Dellers slutsats var att det är lättare att klara konkurrenskraven i den så kallade fas 2 som Haldexaffären nu genomgår hos konkurrensmyndigheterna. Detta då bevisbördan, enligt Deller, är högre i fas 2 än i fas 1.

LÄS MER: "Knorr-Bremses utdragna bud skadar Haldex"

Jörgen Durban, styrelseordförande i Haldex, höll även han ett långt och mycket retoriskt skickligt anförande. Jörgen Durban beskrev tydligt problematiken vid hypotetiska så kallade ”carve-outs”, det vill säga avyttringar. Det var när Haldexstyrelsen hjälpte K-B att ta fram så kallade ”carve-out-dokument” till konkurrensmyndigheten, som gällde hur tänkbara avyttringar skulle se ut, som man fick avsevärda betänkligheter gällande K-B:s bud. Till sist kom samtliga styrelseledamöter till samma slutsats, berättade Durban, att man måste gå emot K-B:s bud.

wysiwyg_image

Haldex-vd:n Åke Bengtsson och Göran Carlsson, tidigare ordförande och tidigare storägare i Haldex. Foto: Åsa Wesshagen

Gunnar Ek kritiserade K-B för att bete sig cyniskt.

– Knorr-Bremse vet att man aldrig kommer att få myndighetstillstånd för att köpa hela Haldex. Ändå försöker man, sade Ek som företrädde inte bara Aktiespararnas röster på stämman, utan även en rad småaktieägares.

Det kanske mest dramatiska ögonblicket under stämman var när ZF meddelade att man lade ner sin röst. Det gick ett sus genom salen. Dramatiken var också påtaglig när Haldex vd, Åke Bengtsson, och andra Haldex-tjänstemän röstade mot K-B:s förslag för sina privata aktier.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.