Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-06-12

Fakta

Bevakar bolagen

Vi är din röst på aktie- och fondmarknaden

När förbundet startades 1966 fanns det cirka 250 000 aktieägare i Sverige, idag äger cirka 1,3 miljoner svenskar aktier direkt, uppemot 5,5 miljoner äger aktier via fonder och 7,5 miljoner äger aktier via sitt pensionssparande. Det innebär att den absoluta majoriteten av Sveriges befolkning har kunnat njuta frukterna av ett långsiktigt aktiesparande.

 

Vi håller vakande ögon på bolagen och sprider kunskap om aktiemarknaden. Vi är nämligen övertygade om att alla tjänar på ett klokare aktiesparande. Långsiktiga och ansvarsfulla placeringar är vägen till framgång både för dig och samhällsekonomin.

 

Redan i början på 2000-talet tog Aktiespararnas kongress beslut om att också hjälpa fondsparare men först 2012 började vi arbeta efter detta kongressbeslut. Sedan gammalt har vi ett oslagbart erbjudande till direktaktieägare och de senaste åren har vi blivit nästan lika vassa på fonder och aktiesparande i pensionslösningar. Vi har utvecklat den världsunika tjänsten Fondväljaren, introducerat fri skatte- och juridisk rådgivning för alla aktiesparformer och dessutom rullat ut vårt breda utbildningskoncept "Miljonär som pensionär" som vänder sig både till äldre och yngre målgrupper.

 

> Läs mer Om Aktiespararnas organisation här

> Läs mer om Aktiespararnas Historia här

wysiwyg_image

Förbundets stadgar

Sveriges Aktiesparares Riksförbund – Aktiespararna – är en oberoende intresse-organisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande i marknadsnoterade aktier, aktiefonder och andra aktierelaterade värdepapper.
Förbundets uppgift är att för medlemmarna skapa bästa möjliga förutsättningar för sparande i marknadsnoterade aktier, aktiefonder och andra aktierelaterade värdepapper.

> Här kan du ladda ner förbundets stadgar antagna av årskongressen 23 April 2016

Portföljen viktig del av finansieringen

Genom ränta och utdelningar finansieras en del av verksamheten

Målet för Aktiespararnas kapitalförvaltning är att genom ränta och utdelningar finansiera koncernens verksamhet och genom avkastning på värdepappersportföljen säkerställa vårt oberoende. Kapitalförvaltningen blev en viktig del av Aktiespararnas finansiering i samband med att organisationen år 2000 avyttrade det lönsamma Aktiespar Fondkommission till det som senare kom att bli Avanza. Ordförande i Finanskommittén är sedan våren 2016 Johan Jansson.

wysiwyg_image

Ett fantastiskt nätverk av sparare

Aktiespararna har ett unikt rikstäckande nätverk för information, utbildning och erfarenhetsutbyte på 122 platser i form av lokalavdelningarna. Den lokala närvaron och engagemanget från närmare 900 ideellt arbetande ledningspersoner är avgörande för varumärket Aktiespararna och medlemsdialogen. Nätverket skapar också en demokratisk grund för Aktiespararna som medlemsorganisation och företrädare för aktiesparare runt om i landet.

 

wysiwyg_image

Alltid på din sida – försvarar spararna

Aktiespararna försvarar aktieägares intressen, vare sig aktierna ägs direkt eller indirekt via fonder eller pensionssparande. Det sker bland annat genom opinionsbildning, bolagsbevakning, påverkan kring lagar och regler samt kostnadsfri sparjuridisk rådgivning. Grunden för allt framgångsrikt aktiesparande är bra företag. Här spelar Aktiespararna en viktig roll för att förbättra företagens agerande.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.