Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-02-02

Film om Aktiespararnas första 50 år

 

Aktiespararna bildades 5 februari 1966

Ett samtal från Carl Swartz 22 november 1965, analytiker på tidningen Affärsvärlden, till Lars Ramklint blev den tändande gnistan. Lars hade i sin tidning, Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidning, infört en inbjudan till en världskongress som World Federation of Investment Clubs skulle arrangera i London. Carl Swartz hade noterat att en motsvarighet till de aktiesparar-organisationer som omnämndes i notisen inte fanns i Sverige.

 

Dåvarande finansminister Sträng hade signalerat att en evig aktievinstskatt skulle införas. Ett antal remissinstanser skulle få säga sitt, men det fanns ingen som kunde föra aktieägarnas talan. "Det är anledning nog att skapa en aktieägarorganisation", pläderade Carl Swartz.

 

I december 1965 tog 19 personer initiativet till bildandet av en intresseorganisation för landets aktieägare och den 5 februari 1966 träffades initiativtagarna, ett antal börsskribenter och några andra personer med anknytning till aktiemarknaden samt ytterligare cirka 200 personer på hotell Foresta på Lidingö. Man kom fram till att det behövdes en intresseorganisation som tog tillvara de små aktieägarnas intressen och beslöt att bilda Sveriges Aktiesparares Riksförbund.

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.