Bli medlem
Bli medlem
2015-06-12

Historia

SÅ STARTADE AKTIESPARARNA

I november 1965 ville finansminister Gunnar Sträng införa en ”evig aktievinstskatt". Ett antal instanser skulle få säga sitt om förslaget, men det fanns ingen som kunde föra aktieägarnas talan. Carl Swarts, analytiker på tidningen Affärsvärlden, ringde då till Lars Ramklint journalist på Veckans affärer. ”Det här är anledning nog att skapa en aktieägarorganisation”, sa Swarts.

 

Det blev starten på det vi idag känner som Aktiespararna - en oberoende medlemsorganisation som tar tillvara de enskilda aktiespararnas intressen. Redan från starten var Aktieägarna en stark kollektiv kraft, som förde den lilla spararens talan i de stora sammanhangen.

 

Genom åren har vi tagit fajter för våra medlemmars intressen och bidragit till nya regler som har skapat en tillgänligare och mer rättvis aktiemarknad. Till exempel lyckades vi förhindra att Volvo såldes till norska staten 1979.

 

Vi var motståndare till Astras fusion med Zeneca 1999 och var drivande i att säkerställa en grundlig utredning och ett ansvarsutkrävande vid penningtvättshärvan i Swedbank 2019 och 2020. Aktiespararna ligger också bakom möjligheten till andelsorder, ISK-kontot och "Aktiespararnas fondkommission” som senare blev Avanza.

 

Den kollektiva rösten är Aktiespararnas styrka, men hjärtat slår för den enskilda spararen. Vi vill förenkla det komplicerade, få bort dyra avgifter och göra det tryggare att handla med aktier. På så sätt har vi sänkt tröskarna för fler att spara smartare i aktier och fonder.

 

Utbildning och rådgivning har alltid varit en del av förbundets kärnverksamhet, på senare år allt mer i digital form. Vi ger ut tidningen Aktiespararen som grundades 1967 och har sen dess varit en av Sveriges främsta aktietidningar. Våra lokalavdelningar med nätverk och utbildningar finns över hela landet skapar en värdefull mötesplats en naturlig mötesplats för aktieintresserade. Det hjälper oss föra ut värdefull kunskap till fler.

 

Aktiespararna har sedan starten bidragit med oberoende kunskap i en värld av outtömlig, inte alltid objektiv, information. Vårt mål är att människor oavsett bakgrund ska kunna spara sig till ett tryggare och friare liv. Det fortsätter vi att jobba för.

 

Här kan du läsa mer om Aktiespararnas Historia