Du är här

TV: Det hänger på oljan för Ryssland

Ryssland är inte för alla. Det säger Johan Elmquist, förvaltare för Tundra Rysslandsfond. Trots det andas en viss optimism kring framtiden, menar han.

Trots de senaste årens volatilitet börjar en viss optimism infinna sig i Ryssland. Och det av två skäl, menar Johan Elmquist, förvaltare i Tundra Rysslandsfond.

"Rubeln har fallit kraftigt mot den amerikanska dollarn. Ser vi till den senaste treårsperioden har rubeln tappat 60 procent av sitt värde mot dollarn. Detta gör att ryska bolag vinner konkurrenskraft, eftersom det blir importsubstitution".

Han fortsätter.

"Det andra skälet är att oljepriset ser ut att ha bottnat. Stämmer det att oljepriset börjar stiga kan det vara ett ganska intressant läge för Ryssland".

Under 2016 blir utvecklingen i oljepriset kanske viktigare än någonsin för börsutvecklingen. På lite längre sikt är även händelseutvecklingen gällande sanktionerna från EU och USA hårt centrala för ekonomin, framför allt för den finansiella sektorn som i dag träffas hårt. Här syns dock en ljusning.

"Inget kommer före det amerikanska presidentvalet, men inom ett år är det fullt möjligt att sanktionerna skulle kunna lätta mot Ryssland", säger han.

Tundra Rysslandsfonds favoriter på Moskvabörsen är en mix av börshandel, gödsel och sjukvård; Moscow Stock Exchange, Phosagro och Georgian Healthcare.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.