Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-03-30

Sätt ett mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig

wysiwyg_image

Innan du börjar placera dina pengar bör du sätta upp ett mål för sparandet. Målen ska vara realistiska och anpassade efter dina omständigheter.

 

De vanligaste målen med sparande är att få pengar till en större investering i framtiden, kanske ett hus, eller så vill man bygga upp en buffert för att ha pengar om det skulle hända något oväntat.

 

Olika människor har olika attityd till risk, det ska också vägas in när målen med sparandet sätts. Några prioriterar hög avkastning och är berädda att ta risken, kanske är man inte beroende av löpande inkomster från sina investeringar. Riskbenägna sparare kallas för agressiva, det har naturligtvis inte med humöret att göra utan enbart med placeringsfilosofin.

 

Andra ser hellre att sparandet ger en löpande avkastning, då är ränteinkomster och aktieutdelningen viktiga. Tillväxten är inte lika viktigt. Sådana placerare kallas för försiktiga.

 

De flesta av oss är lite mittimellan, vi vill gärna ha en tillväxt och en viss årlig avkastning, dessa placerare brukar kallas för balanserade.

 

Alla framgångsrika aktieägare, med få undantag, har haft en mycket långsiktig plan med sitt sparande och sina placeringar. Genom att äga aktier i bra företag under lång tid skapas de största förmögenheterna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.