Du är här

2016-03-30

Vad är en aktiesparklubb och hur startar man en?

wysiwyg_image

En aktiesparklubb är en klubb där ett antal personer går ihop för att tillsammans äga aktier. Aktiesparklubbens tillgångar ägs gemensamt.

 

Det är lönsamt att spara i klubb

Det är lönsamt att spara i aktier och därmed också i en aktiesparklubb. Nästan var femte svensk äger aktier, vilket visar att insikten om aktier som en bra sparform är väl spridd.

 

Snabbare riskspridning

En fördel med att spara genom en klubb är att ett större sparbelopp kan satsas i flera olika aktieslag. Den som sparar i en klubb sprider därmed riskerna snabbare än en ensamsparare.

 

Lärorikt

Det är lärorikt att spara tillsammans. Den som inte kan så mycket om aktier och aktiemarknaden lär sig av de andra, och alla kan lära av varandra.

 

Trevlig samvaro

På senare tid har det blivit vanligt att kvinnor går ihop och bildar aktiesparklubbar. Skälen är ofta att de vill
lära sig mer samtidigt som de förbättrar sin ekonomi. Men många vill också ha trevligt när de träffas.

 

Samhällsnytta

En aspekt på aktiesparandet är att det gör en samhällsnyttig insats. Den som sparar i aktier är med och förser de svenska börsbolagen med riskkapital. Fördelarna med att spara i en aktiesparklubb är alltså:

– Det är i regel lönsamt
– Man når riskspridning snabbare
– Det är lärorikt
– Det ger trevlig samvaro
– Man gör en samhällsinsats

 

Att starta en aktiesparklubb

Det är enkelt att starta en aktiesparklubb. Allt som behövs är ett antal personer som är intresserade av att spara i aktier. Men eftersom sparande i en klubb kan pågå under lång tid är det en fördel medlemmarna känner varandra väl, har förtroende för varandra och trivs tillsammans. Den enklaste formen för en klubb är ett så kallat enkelt bolag, med ett avtal som reglerar verksamheten. Exempel på hur ett bolagsavtal för en klubb kan se ut finns bifogat. När alla medlemmar skrivit under avtalet är aktiesparklubben bildad.

 

Att bilda en aktiesparklubb

Bolagsavtal för Aktiesparklubb

Medlemsförteckningen

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.