Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-06-12

Vad vill Aktiespararna

I november 1999 fastställde Aktiespararna en ny Ägarstyrningspolicy. Den innebar på flera punkter en utvidgning och en skärpning jämfört med de Riktlinjer för bättre kontroll och insyn i marknadsnoterade bolag som Aktiespararna presenterade i mars 1993. Aktiespararnas policy har länge varit den ledande regelsamlingen för ägarstyrning på svensk aktiemarknad.

 

Under 2003 tillsatte Förtroendekommissionen en grupp bestående av personer med förankring bland aktiemarknadens olika parter, för att utarbeta en svensk kod för bolagsstyrning (Koden). Aktiespararna har ställt sig mycket positivt till projektet och deltagit i gruppens arbete.

 

Aktiespararnas ägarstyrningspolicy har vid sidan av Koden en viktig roll att fylla. Aktiespararna, den enda oberoende organisationen för privata aktiesparare i Sverige, vill genom policyn verka för en god utveckling av svensk ägarstyrning.

 

Aktiespararnas ägarstyrningspolicy är ett viktigt stöd vid vår bevakning av bolagsstämmor och vid bedömningar av företagsaffärer, emissioner med mera.

 

Aktiespararna hoppas att detta dokument ska bidra till att stärka förtroendet för aktiemarknaden och leda till att den svenska aktiemarknaden blir en sund och aktieägarvänlig marknadsplats.

 

Denna Ägarstyrningspolicy, fastställd av Aktiespararnas styrelse i februari 2010, är en reviderad version av den policy som senast fastställdes i januari 2007. En ledande princip har varit att försöka undvika upprepningar av vad som sägs i lag eller annan reglering, såsom självreglering.

 

Ägarstyrningspolicyn (A4)

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.