Du är här

2015-03-19

Wahlroos svar till Aktiespararna oroar

Sköt björnen sig själv i foten när han försvarade Clausens deltagande i SCAs jaktresor? Den frågan är aktuell efter dagens Nordeastämma.

Aktiespararnas VD, Carl Rosén, pressade Nordeas styrelse med anledning av de uppgifter som funnits om att Nordeas VD, Christian Clausen, ingått i den förundersökning som riksenheten mot korruption arbetat med kring SCA:s flygresor. Rosén ställde bland annat frågan hur styrelsens ordförande skulle agera för att något liknande aldrig skulle återupprepas.

Björn Wahlroos gick då i försvar och deklarerade att han ”aldrig skulle se till att det aldrig skulle ske igen”.

”Jag blir orolig när Björn Wahlroos svarar som han gör”, sade Carl Rosén i replik till Wahlroos inlägg och tillade: ”Att jakt ska vara förutsättningen för affärer låter för mig extremt omodernt." 

Gällande frågan om vilka signaler det skickar om VD agerar på ett sätt som är uteslutet för andra anställda, så svarade Helena Sundén – generalsekreterare på Institutet Mot Mutor - i en intervju med SvD tidigare i år: ”Det är näst intill omöjligt att bygga en företagskultur mot korruption om det inte är så att det kommer goda exempel från toppen. Det går inte att toppcheferna har en uppsättning regler och de övriga anställda en annan”.

Wahlroos inlägg behandlade dock inte det goda exempel som VD Cristian Clausen skulle kunna utgöra för övriga Nordeaanställda. Wahlroos framförde istället åsikten att det är naturligt och ”högst ordinärt” att bjuda kunder till en jakt.

Wahlroos fick stöd av en kvinnlig aktieägare iklädd solglasögon som ansåg att ”Det är väl ingen grej att skjuta lite älg”, men därmed var det inte slut på den kritik som utdelades på Nordeas årsstämma.

En aktieägare tyckte att Christian Clausen inte skulle få ansvarsfrihet, men röstades ner av stämman.

Vidare kritiserades en av de två ledamöter som föreslogs till nyval, Silvija Seres, för att ha för många uppdrag för att sitta i en bankstyrelse. Vad Silvija Seres själv hade att säga om den saken fick Nordeas aktieägare inte veta, eftersom Seres helt enkelt inte närvarade på stämman.

Sammantaget var det en animerad Nordeastämma som inledde säsongen för de riktigt stora årsstämmorna.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.