Aktiespararna

Listan: Här är de bästa investmentbolagen 2023

Av Cristofer Andersson
28 december 20235 min lästid
Investmentbolag finns i många småsparares portföljer och vi på Aktiespararen uppmuntrar alltid till att ha ett, eller ett par, som bas i en långsiktig portfölj. Över tid har bolagen som grupp presterat mycket bättre än Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, om än att det finns ett par svarta får samt att det under kortare perioder varit en något sämre avkastning. Hur har det sett ut i år för flera av investmentbolagen och vilket är i ledning inför de sista handelsdagarna?

Latour bästa investmentbolaget 2023

Såklart är vi medvetna om att det fjärde kvartalets rapporter återstår, men då året går mot sitt slut väljer vi att se vilket investmentbolag som presterat bäst avkastning från den första januari och fram till och med per 22 december. Således bortser vi från substansvärdet och dess (eventuella) tillväxt. Vi har valt ut de vi bedömer vara bland de mest kända samt ägda och som vinnare finner vi ett bolag som i decennier levererat överavkastning till sina aktieägare – Familjen Douglas investmentbolag Latour.

Under vår mätperiod har årets avkastning exklusive utdelningar varit 32 %. Med uppgången handlas just nu aktien, enligt ibindex, till en premievärdering om 34,4 %. Bland de största innehaven och också främsta drivarna av en ökad substans finns Assa Abloy samt Sweco, som stigit med 29 % respektive 33,9 %.

Industrivärlden och Lundbergs 2:a och 3:a

På andra respektive tredje plats finner vi Industrivärden och Lundbergs, som har ökat med 30 % respektive 24,5 %. Detta är andra året i rad som de presterat bättre än Investor, som dock presterade bättre under flera år innan inflationen och dess räntehöjningar slog till – kommer det omvända vara gällande nu och ett par år framöver? Uppgången har främst drivits av stark tillväxt i innehaven, inte minst från Volvo, Sandvik, Alleima och Handelsbanken.

Investor inte långt efter

Som den mest ägda aktien på Stockholmsbörsen hamnar Investor utanför årets prispall. Emellertid var avståndet till Lundbergs inte långt, likväl blev Wallenbergsbolaget slagna med cirka en procentenhet. Även om årets avkastning om 23 % inte räckte till en pallplats var den bättre än OMX SGI, som under perioden ökat med cirka 16 %.

Bland de innehav i Investors portfölj som gått bäst finns framför allt Wärtsilä, Atlas Copco samt ABB. Därtill finns det onoterade Patricia Industries, där framför allt Mölnlycke har presterat stabilt.

Nedersta kvartetten

Längst ned i listan finner vi Creades, Spiltan, Svolder och Öresund. I förstnämnda har de onoterade innehaven haft ett allt annat än lätt år och nedskrivningarna har således kommit som ett brev på posten. Därtill har Avanza, som är det enskilt största innehavet om 41,7 % i Creades portfölj, haft ett relativt svagt år. Under året har investmentbolaget avkastat -8,9 %

Trots att flera av innehaven har presterat relativt väl under 2023, inte minst de tre största – Paradox Interactive, onoterade Spiltan Fonder samt Teqnion, har Spiltans utveckling under vår mätperiod varit negativ. Absolut har flera andra innehav, såsom Byggmästare A J Ahlström, KlaraBo samt Train Alliance avkastat negativt, men de två främsta förklaringarna torde vara dels den stora delen av onoterade innehav, dels att aktien enbart handlas på tisdagar. Likväl ändrar det ej faktum att Spiltanaktien avkastat -4,4 % under näst intill hela året 2023.

Ofta återkommande här på Aktiespararna det senaste året har Mats Qvibergs Öresund varit. Dels har vi genomfört flera intervjuer med vd, Nicklas Paulson, dels har det varit en hög aktivitet i portföljen. Nya innehav är Handelsbanken, Securitas, Tele2 samt Volvo – något vi avhandlade för två veckor sedan (länk). Stora sänken har varit Catena Media samt Ovzon, om än att sistnämnda återhämtat en viss terräng den senaste månaden. Emellertid kvarstår mycket innan kursen når de 58 kronor som den stod i under början av räkenskapsåret.

Även Stenhus Fastigheter och Bahnhof har agerat som sänken för Öresund, om än att nedgången här inte är lika stor som i ovan avhandlade innehav. Med bara ett fåtal handelsdagar kvar av 2023 har Öresundaktien avkastat -3,1 %.

Svolder också på minus

Småbolagen har haft ett ytterligare tufft och ansträngande år. Medan OMX SGI stigit med cirka 16 % har Carnegie Small Cap Return Index bara avkastat 8 %. Detta har såklart avspeglat sig i såväl Svolders substansvärde som aktiekursen. Stora sänken har framför allt varit Garo, Xano Industri och Elanders. Per 22 december är Svolders avkastning för 2023 -2,1 %.

Ett år är en kort tid

Vid jämförelser likt denna är det viktigt att påminna sig om att ett år på börsen är att betrakta som en mycket kort tid. Företag utvecklas över (lång) tid och likt små barn växer upp tar det tid för koncerner att växa. Ett riktmärke vi vill tipsa om är att mäta i femårsintervall och se hur respektive investmentbolag gått under vald period. På fem är bör en strategi och filosofi ge en relativt tydlig bild av hur den spelar ut och vad investerare då kan förvänta sig i framtiden.

Detta är även ett bra förehavande att göra för den egna portföljen. Om du började investera 2010 kan du mäta 2010–2015, 2011–2016, 2012–2017 och så vidare. Hur har det gått och hur står du dig mot ditt jämförelseindex?

Nyckeltal
Procentuell utveckling 2023, exk. utdelningar
Procentuell utveckling 2019–2023, exk. utdelningar
Latour32 %135,5 %
Industrivärden30 %87 %
Lundbergföretagen24,5 %115,5 %
Investor23 %147,3 %
Creades-8,9 %184 %
Spiltan-4,4 %44 %

LÄS MER: Ålandsbanken: De 10 bästa aktierna att äga 2024

LÄS MER: Listan släppt - finanstidningen listar sina 10 favoritaktier för nästa år

Dela med dig