Aktiespararna

Ålandsbanken: De 10 bästa aktierna att äga nästa år

Av Eric Emanuelsson
22 december 20234 min lästid
Ålandsbankens experter har samlat sina bästa aktiecase inför nästa år. Bland annat ser man köpläge i en riktig kurskraschare, en utdelningsmaskin och försvarsaktien som gått som tåget.

I årets sista morgonrapport från Ålandsbanken skriver banken att man återigen bett sina förvaltare och analytiker att dela med sig av sina bästa investeringsidéer för 2024 och placeringshorisonten är på åtminstone ett år.

De aktier som Ålandsbankens experter har pekat ut som de bästa att ha i portföljen under 2024 är: Intrum, Metso, Kion, Icade, Rugvista, Alligo, Saab, Neste, ALK- Abello och Swedbank.

Intrum - attraktivt värderat

Vad det gäller den första aktien på lista, Intrum, så är den minus drygt 47% i år och har haft det synnerligen tufft sedan början på 2022.

Ålandsbanken skriver att lägre marknadsräntor, en starkare krona och bolagets egna åtgärder kommer att verkar positivt för Intrum under 2024, vilket kan ge en "rejäl uppvärdering av aktien under det kommande året."

Vidare skriver banken att värderingen är attraktiv med 4,5x för 2024 och att dagens marknadsvärde innebär att marknaden sätter ett negativt värde på portföljinvesteringarna i storleksordningen 25 miljarder kronor, något som är "alldeles för pessimistiskt".

"Med nästan 10% av aktiekapitalet blankat krävs inte mycket för att aktien ska lyfta rejält", skriver banken till sist.

Ser köpläge i Swedbank 2024

En annan aktie som banken lyfter fram är som sagt Swedbank. En aktie som är plus cirka 12% för året men som inte hängt med i de senaste månadernas kursrally - då framför allt fastighetsaktier och räntekänsligt gått starkt.

"Sammantaget har en god intjäning och en relativt återhållen kursutveckling bidragit till en tilltagande överkapitalisering och en tydligt nedpressad värdering av banksektorn i allmänhet – och inte minst i Swedbank", skriver Ålandsbanken.

Banken är inne på att Swedbanks värdering hämmas av den pågående utredningen av USA:s justitiedepartement - som pågått i fyra år - kring Baltikumverksamheten. Men Ålandsbanken tror att ett utfall kan vara på gång, givet hur lång tid det tagit i andra fall.

När väl en uppgörelse med USA:s justitiedepartement har nåtts, med en förmodad bot som ett resultat, tror Ålandsbanken att det lär finnas tydligt med utrymme att frigöra kapital till aktieägarna i form av utdelningar och återköp av aktier i storleksordningen 13-15%. Dessutom borde värderingen på Swedbank-aktien gå upp vilket bör ge en attraktiv totalavkastning. Ålandsbanken spår i dagsläget en direktavkastning på 9-10% under 2024 för aktien.

Tror på fortsatt stark utveckling för Saab

Till sist kan vi även gå igenom vad Ålandsbanken skriver om Saab. En aktie som gått väldigt starkt sedan Rysslands krig mot Ukraina och som även i år är plus drygt 45%.

Ålandsbanken skriver i sin analys att både Europa och stora delar av världen befinner sig i en fas av ökad militär spänning, inte bara mot bakgrund av kriget i Ukraina utan även beroende på en allt mer aggressiv attityd mot omvärlden från Kina samtidigt som mellanöstern blir än mer oroligt.

"På Saabs huvudmarknad i Sverige och övriga Europa kommer försvarsanslagen att öka kraftigt under de kommande åren, vilket lägger grunden för en långsiktig tillväxt för bolaget", skriver Ålandsbanken.

Banken ser goda förutsättningar för att den ökade omsättningen även kommer att medföra högre marginal.

"Mot bakgrund av att vi räknar med stigande vinster de kommande åren så sjunker värderingsmultiplerna och vi ser goda förutsättningar för att EV/EBIT kommer ned mot ca 11 per 2025", skriver banken till sist.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig