Aktiespararna

Aktiespararnas guider

Här samlar vi guider, information och smarta tips om allt som rör ekonomi, investeringar och sparande. Utforska dina favoritämnen och vidga din förståelse för att bli en ännu bättre investerare.

Rekommenderade guider för nybörjare

Läs om hur du kommer igång med aktier. Allt från att öppna konto till att köpa din första aktie.

En majoritet av Sveriges befolkning sparar i fonder. Trots det är det inte alla som vet hur fonder fungerar. I den här guiden går vi därför igenom allt du behöver veta om fonder och hur det fungerar.

Ska du spara i aktier eller aktiefonder? Aktiespararna har sju gyllene regler som du bör ha i beaktande innan du sätter igång.

Många analytiker, fondförvaltare och börsexperter slänger sig ofta med ordet ”index”. Men vad betyder det egentligen?

Ska du börja spara i aktier eller fonder, men känner att du inte riktigt vet var du ska börja, eller att tiden inte riktigt räcker till? Då kan en indexfond vara ett fullgott alternativ.

För medlemmar • Aktiespararna guidar dig genom pensionsdjungeln.

Vi lär dig allt om kryptovalutor, hur man köper bitcoin, kryptovalutornas kurs och historia. En heltäckande nybörjarguide om krypto helt enkelt.

Vad behöver du tänka på vid en finanskris, börskris och inflation.

För medlemmar • Hur ser vägen till en miljon ut? Läs Aktiespararnas guide till den första miljonen så får du tips och råd om hur du själv kan spara ihop en miljon.

Det finns många svåra ord och begrepp inom aktiehandel. Här är en guide som förklarar några av dem:

Rekommenderade guider för dig som vill fördjupa dig lite mer

Lär dig vad du ska tänka på när du ska sälja dina fonder.

Funderar du på skillnaden mellan A- och B-aktier? I Aktiespararnas guide lär du dig allt om a-aktie, b-aktie, utdelning, risk, bolagsstämma och rösträtt.

Vad är en kapitalförsäkring? Vilka är för- och nackdelarna? Vem passar det och vad ska man tänka på innan man investerar? I den här artikeln svarar vi på dessa frågor och andra funderingar du kan tänkas ha om kapitalförsäkringar, så att du ska kunna ta et...

På Stockholmsbörsen finns det mängder av olika branscher och affärsidéer. En bransch som utklassat börsens breda index de senaste 20 åren och samtidigt attraherat många småsparare är fastighetsbranschen.

Hedgefonder är ett begrepp som många känner till, men kunskapen är om vad dessa fonder egentligen sysslar med är ofta begränsad. Det ska vi försöka reda ut.

Lär dig allt du behöver veta kring bolagsstämma, rösträtt, kallelse, fullmakt och majoritetskrav.

Läkemedel, vaccin och medicinteknik är i ropet. Läs Aktiespararnas guide till hur man ska tänka innan man investerar i läkemedelsbolag.

Rekommenderade guider för dig som proffs

Allt du behöver veta när du börjar med daytrading.

Aktiespararnas guide till optionshandel där vi förklarar allt kring optioner, optionshandel i Sverige, köp- och säljoptioner och hur man deklarerar optioner.

Preferensaktier är en typ av aktier som ger sina ägare ett företräde vid utdelning av vinster och vid likvidation av företaget.

Inför ett köp- eller säljbeslut är det viktigt att värdera de aktier man ska handla i. En bra metod är att använda multipelvärdering.

Blankning har blivit ett mer och mer populärt sätt att spekulera på marknaden. I Aktiespararnas guide lär du dig allt om blankning.

Med kapitalstruktur avses hur ett bolags finansiering är uppbyggd sett till relationen mellan eget kapital och lånat kapital.

När du köper en aktie får du ett så kallat anskaffningsvärde, något som kan sammanfattas med en enkel formel.

En stor del av reglerna på aktiemarknaden styrs inte av lagar och myndighetsföreskrifter utan har delegerats till den så kallade självregleringen.

Vinsthemtagning innebär att en investerare väljer att sälja en aktie eller finansiellt instrument för att säkra vinsten som gjorts på investeringen.