Aktiespararna

Listan släppt: Tio bästa aktierna att äga nästa år

Av Eric Emanuelsson
19 december 20234 min lästid
Nu är det dags igen! Den amerikanska affärstidningen Barron's har släppt sina tio favoritaktier att äga nästa år. Här är hela listan.

Varje december de senaste 14 åren har den amerikanska affärstidningen Barron’s tagit fram tio aktier som de tror kan slå börsen under det kommande året.

År 2023, som visserligen har några dagar kvar, ser de ut att ha lyckats bra då Barron’s aktier har gett en avkastning på 31% i år, medan S&P 500 har gett 24,5%. De stora dragloken har varit Amazon och Alphabet, men den största succén stod Toll Brothers för, som mer än dubblade i värde.

Nu har Barron’s släppt listan på de tio toppaktier att äga under 2024, något som Omni Ekonomi redan har skrivit om.

Barron's: Bästa aktierna att äga 2024

Barron's fokuserar återigen på värdebolag och listan ser ut som följer:
Alibaba Group Holding, Alphabet, Barrick Gold, Berkshire Hathaway, BioNTech, Chevron, Hertz Global Holdings, Madison Square Garden Sports, PepsiCo, and U-Haul Holding.

Som vi kan se får Alphabet återigen förtroendet att vara på listan och Barron’s skriver i sin motivering att aktien kan vara den bästa av ”de magnifika sju” att äga under 2024.

”Bolaget förväntas växa lika snabbt som Microsoft, med intäkter som förväntas öka med 15 % 2024, tre gånger så snabbt som Apples tillväxt på 5 %. Ändå handlas aktien för bara 20 gånger vinsten, en rabatt jämfört med både Microsofts och Apples 30 gånger vinsten”, skriver tidningen.

Gillar Warren Buffetts investmentbolag

En annan aktie som finns på listan är Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway.

Barrons skriver bland annat att vice-ordförande Charlie Mungers död under året visar att det finns en så kallad ”nyckelperson-risk” i Berkshire Hathaway, då Warren Buffett själv nu är 93 år gammal.

”Buffett är så klart omöjlig att ersätta men han har positionerat Berskshire för att lyckas utan honom”, skriver tidningen och lägger till att det mesta talar för att aktien klarar sig bra även 2024 – med Buffett vid rodret.

Barrons nämner bland annat att Berskhire Hathaway sitter på en enorm kassa, med över 150 miljarder dollar i kontanter, vilket är bra i oroliga tider och ger chans till nya positioner.

”Intäkterna ökar också och Berkshires rörelseresultat efter skatt har ökat med nästan 20 % hittills under 2023. De kan nå 40 miljarder dollar i år”, skriver tidningen och lägger till att investmentbolagets portfölj, med Apple i spetsen, har haft ett bra år samtidigt som värderingen ser ganska rimlig ut på cirka 18 gånger nästa års prognostiserade vinst.

Tror på revansch för energibolaget Chevron

En tredje aktie vi kan fokusera lite extra på är energibolaget Chevron.

Barron’s konstaterar att bolaget förlorade en del av sin glans under 2023 men att det fortfarande är ett av de bäst skötta energiföretagen i världen.

”Aktien, på cirka 150 dollar, har fallit med 16,5% under 2023 - sämre än alla av Chevrons globala konkurrenter”, skriver man.

Tidningen lägger dock till att aktiens underprestation har varit välförtjänt under året, då två av Chevrons största oljefält i Permian Basin och Kazakstan hade produktionsbortfall, samtidigt som investerare inte var imponerade av att bolaget köpte Hess för 60 miljarder dollar.

”Ett högt pris för ett företag vars främsta tillgång är en 30-procentig andel i det enorma offshore-fältet i Guyana”, skriver Barron’s.

Men tidningen kommer ändå fram till att aktien ser billig ut, även om det skulle vara så att vinstprognoserna för 2024 inte nås på grund av dipp i olje- och gaspriserna.

”Chevron handlas till 10,7 gånger den förväntade vinsten för 2024 och ger en direktavkastning på 4,2%. Efter att Hess-affären har avslutats planerar företaget också att köpa tillbaka aktier för 20 miljarder dollar årligen”, skriver affärstidningen.

LÄS MER: Aktieproffsen: Fem aktier där vi ser fortsatt köpläge efter rallyt

LÄS MER: Veckans aktie: Köp tillväxtraketen - inte många bolag når upp till den här nivån

Media och analyshusAktietips

Dela med dig