Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-26

Analys Bioservo: "Utvärdering hos GM pågår"

Detta är en betald analys på uppdrag av Bioservo Technologies utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Omsättningen ökade med 26 % under 2020

För helåret 2020 redovisade Bioservo en omsättningsökning med 26 procent till 11,6 miljoner kronor, trots den negativa effekt som COVID-19 haft på bolagets affärsverksamhet. Denna prestation tillskriver vi den enskilda order på 100 Ironhand som den franska maskinuthyraren Loxam placerade i slutet av december 2019.

Bioservo rapporterade en försäljning på 2,0 miljoner kronor under årets sista kvartal, strax över nivån i det tredje kvartalet, och en minskning med 14 procent jämfört med förra årets sista kvartal.

Försäljningen under årets fjärde kvartal var bland annat hänförlig till ökad aktivitet på asiatiska marknader, vilket kan ses som ett första bevis för att bolagets utökade distributionsnät på denna väldiga marknad börjar ge resultat efter avtal i september och oktober med den japanska maskinuthyraren Nishio Rent All och sydkoreanska G-Hoo.

Utvärdering av ny Ironhand hos GM

I rapporten skriver Bioservo att de långtidsstudier av Ironhand som pågår vid General Motors Orion-enhet i Detroit förväntas vara slutförda före utgången av andra kvartalet. Tidigare var förväntningen att ett besked skulle komma för utgången av 2020. Dessa tester, som pågått i någon form hos GM sedan 2018, blir avgörande för hur biltillverkaren väljer att använda Bioservos greppförstärkande teknologi i sina monteringsrutiner. I dessa tester utvärderar GM en produkt med förbättrad prestanda jämfört med nuvarande version av Ironhand. Testerna hos Toyota i Kentucky har försenats av pandemi-restriktioner men väntas komma gång under andra kvartalet i år.

Motiverat värde på 17 kronor ligger fast

Av flera skäl räknar vi med att första halvan 2021 inte bjuder på tillväxt. Restriktioner i spåren av COVID-19 fortsätter att bromsa Bioservos möjligheter att träffa nya kunder. En avvaktande inställning kan möjligen sprida sig inför lanseringen senare i år av den nya versionen av Ironhand. Dessutom är jämförelsetalen från 2020 svåra under årets första halva. En enskild order kan dock ändra och förbättra denna bild fullständigt.

Vi sänker estimaten för helåret 2021 och räknar nu med en omsättning på 19 MSEK, en ökning med hela 67 procent över 2020, avspeglande en stark andra halva på året. Vi ser goda möjligheter för ett fortsatt uppsving under 2022, både för den nya versionen av Ironhand och för bolagets medicintekniska applikation Carbonhand. Vårt positiva scenario med 950 sålda enheter under 2024 skjuts ett år på framtiden till 2025 och vi behåller ett motiverat värde för aktien på 17 kronor.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.