Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-04

Analys Consilium: Intäkts- och ordertillväxt

Detta är en betald analys på uppdrag av Consilium AB utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Consilium redovisade högre intäktstillväxt i kv1/2019 än vår prognos. En god orderingång under första tertialet (+21 procent) motiverar en uppgradering av våra bedömda helårsintäkter 2019 med 6 procent. Ett lägre resultatgenomslag gör att vårt DCF-värde i bas-scenariot endast ökar till 74 kronor (73).

Consilium säljer egenutvecklade och inköpta produkter samt system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety samt Safety Engineering, där det förstnämnda står för 95 procent av omsättningen. Verksamheten är nischad mot högkvalitetssegmentet av marknaden med mottot ”When Safety matters”. Försäljningen är global med tyngdpunkt på två regioner; Europa och Asien, med Amerika som det tredje största området. Vartannat större fartyg i världen har någon av Consiliums produkter ombord.  En positiv signal är att nybeställningar av handelsfartyg har ökat något hittills unde 2019. Förutom till fartyg levererar bolaget till tåg, tunnelbana, offshoreriggar, solkraftverk, u-båtar med mera. Bolaget  fokuserar på säkerhetsprodukter, medan övriga produkt-områden med en årsomsättning på cirka 300 miljoner kronor håller på att fasas ut.

Koncernens rörelsresultat på 38 miljoner kronor i kvartal 1/2019 var för andra gången bättre än motsvarande kvartal förra året (33 miljoner kronor kvartal 1/2018). Till det kan läggas att orderingången för januari-april 2019 översteg fjolårets nivå med 21 procent.

Vi höjer vår intäktsprognos för helåret 2019 med 6 procent och med en procent 2020. Samtidigt ser vi att resultatgenomslaget inte blir fullt så stort som vi räknat med, varför det antagna rörelseresultaten framöver hamnar på ungefär oförändrad nivå. Vårt DCF-värde för aktien inräknat effekten av en högre skattebelastning ökar i bas-scenariot till 74 kronor (73). Aktien har stigit sedan vår senaste uppdatering den 4 mars 2019, men en hyfsad kurspotential finns fortfarande kvar.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.