Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-25

Analys Consilium: Kassarabatt efter bud

Detta är en betald analys på uppdrag av Concejo utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Nordic Capitals bud på Marine & Safety i december 2019 motsvarade en dubbelt så hög nivå som vi värderat bolaget till. Det kvarvarande affärsområdet Safety & Engineering går med förlust. Inklusive en stor kassa kommer vi fram till en riktkurs om 133 kronor för Consilium-aktien i Bas-scenariot (tidigare 65 kronor).

Consilium säljer egenutvecklade och inköpta produkter och system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety samt Safety Engineering, där det förstnämnda är under försäljning till Nordic Capital efter detta bolags bud om 3 miljarder kronor på skuldfri basis som offentliggjordes den 23 december 2019. Den kvarvarande verksamheten inom Safety Engineering omsatte 286 miljoner kronor under 2019 och gick med 185 miljoner kronor i förlust  på EBIT-nivå oräknat en nedskrivning av goodwill om 40 miljoner kronor. Ungefär 2/3 av Safety Engineerings omsättning avser högkvalificerade brandbekämpnings-medel främst riktade mot oljeindustrin i Mellanöstern.

Efter försäljning av Marine & Safety får Consilium-koncernen en nettokassa på cirka 1,5 miljarder kronor, varav knappt 200 miljoner kronor kommer att delas ut till aktieägarna. Vi har då även antagit att hybridobligationslånet om 200 miljoner kronor kommer att lösas av bolaget.

Värdet på Consilium-aktien styrs i övrigt av det resultat som Safety & Engineering kan presetera kommande år. I vårt Bas-scenario räknar vi med att affärsområdet kommer att redovisa fortsatta förluster under 2020 och 2021, för att därefter nå en rörelsemarginal på knappt 4 procent helåret 2022. Givet dessa förutsättningar kommer vi fram till en riktkurs på 133 kronor per Consilium-aktie i Bas-scenariot. Det kan jämföras med 65 kronor per aktie vid vår senaste uppdatering, tre veckor före det att Nordic Capitals bud på Marine & Safety offentliggjordes. Consilium-aktien handlas efter ett nedställ till en rabatt på den kassa som bolaget kommer att ha efter 31 mars 2020 då Marine & Safety-transaktionen avslutas.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.